Fornavne og relationer. Et nyt dansk personnavneleksikon

Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

Birgit Eggert - Foredragsholder

Bo Nissen Knudsen - Foredragsholder

Dansk Navneleksikon er et igangværende projekt som etablerer et web-leksikon med danske personnavne. Den første udgave af leksikonet inkluderer data om betydning og oprindelse for de hyppigste fornavne i Danmark i dag og bliver efter planen tilgængelig på nettet i løbet af 2021.
Danske personnavne oprinder i mange forskellige sprog og er kommet til Danmark i forskellige kultursammenhænge og tidsperioder. Dermed har hvert enkelt navn sin egen plads i navnehistorien, men på samme tid hænger de forskellige navne også sammen med hensyn til oprindelse, dannelsesmåde osv. I leksikonet udnytter vi relationerne mellem navne og navneformer til at overskueliggøre deres udvikling og indbyrdes sammenhæng. Samtidig tilføjes hvert enkelt navn og navneform ”tags” med oplysninger om egenskaber som f.eks. sproglig oprindelse, dannelsesmåde m.m. Disse ”tags” kan bruges til at trække navne med fælles egenskaber ud til forskning eller andre formål.
Det digitale format kræver entydighed i forhold til navnenes relationer, og det betyder at der ofte skal foretages valg om hvad der fx adskiller en stavevariant, en udvikling og en dannelse til et andet navn. Og hvor går grænserne mellem fx et dansk og et nordisk navn, mellem et kælenavn og en afledning eller mellem et tysk, et nederlandsk og et engelsk navn?
Senere udgaver af leksikonet skal suppleres med de hyppigste mellem- og efternavne samt flere fornavne, og vi håber at få finansiering til at udbygge leksikonet med kvantitative data om navnenes brug og udbredelse i Danmark fra ca. 1900 til i dag.
I foredraget redegøres der for tankerne bag leksikonets udformning både med hensyn til den igangværende første udgave og med hensyn til ønsker og planer om senere udgaver og udvidelser.
21 apr. 2021

Ekstern organisation (Akademisk)

NavnLEDA - foreningen af leksikografer i Danmark
Land/OmrådeDanmark

ID: 260315508