Bytes, bøger og læsere: En editionshistorisk analyse af medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver med udgangspunkt i Søren Kierkegaards Skrifter

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Standard

Bytes, bøger og læsere : En editionshistorisk analyse af medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver med udgangspunkt i Søren Kierkegaards Skrifter. / Rasmussen, Krista Stinne Greve.

Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 163 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Harvard

Rasmussen, KSG 2015, Bytes, bøger og læsere: En editionshistorisk analyse af medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver med udgangspunkt i Søren Kierkegaards Skrifter. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

APA

Rasmussen, K. S. G. (2015). Bytes, bøger og læsere: En editionshistorisk analyse af medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver med udgangspunkt i Søren Kierkegaards Skrifter. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Rasmussen KSG. Bytes, bøger og læsere: En editionshistorisk analyse af medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver med udgangspunkt i Søren Kierkegaards Skrifter. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 163 s.

Author

Rasmussen, Krista Stinne Greve. / Bytes, bøger og læsere : En editionshistorisk analyse af medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver med udgangspunkt i Søren Kierkegaards Skrifter. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 163 s.

Bibtex

@phdthesis{5763a7008dcd42ccb31a8df484d1acbc,
title = "Bytes, b{\o}ger og l{\ae}sere: En editionshistorisk analyse af medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver med udgangspunkt i S{\o}ren Kierkegaards Skrifter",
abstract = "Editionshistorien er et forholdsvist nyt forskningsfelt, der siden {\aa}rtusindeskiftet har vundet international udbredelse og med projektet Dansk Editionshistorie, som denne afhandling er en del af, nu ogs{\aa} findes i en dansk kontekst. Afhandlingen beskriver medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver, der ikke blot {\ae}ndrer udgivelsespraksis i retning af mere {\aa}benhed i forhold til videreformidling af udgavernes indhold, hvor l{\ae}seren i stigende grad interagerer med udgaverne p{\aa} flere niveauer, nemlig som l{\ae}ser, bruger og bidragyder, men ogs{\aa} medf{\o}rer {\ae}ndringer i udgivernes teoretiske syn p{\aa} udgaverne under p{\aa}virkning af mere overordnede epistemologiske betragtninger om digitale data (bytes), publiceringsmedier (b{\o}ger) og modtagere (l{\ae}sere).Afhandlingen diskuterer centrale begreber som v{\ae}rk, tekst og dokument og argumenter for, at v{\ae}rkbegrebet b{\o}r opfattes a posteriori, da ethvert videnskabeligt udsagn om et v{\ae}rk bygger p{\aa} v{\ae}rkets tekster. Tekster materialiseres som dokumenter. I trykt form fremst{\aa}r de som artefakter, direkte afledt af menneskelig ageren, mens de i digital form kan opfattes som objekter med en s{\ae}rlig materialitet, der b{\aa}de kan beskrives forensisk og formelt. Derudover pr{\ae}senteres forskellige typer af videnskabelige udgaver. Endelig g{\o}res hybridudgaven (dvs. en udgave, der b{\aa}de findes i trykt og digital form) S{\o}ren Kierkegaards Skrifter (1997-2013) til genstand for en editionshistorisk analyse.",
author = "Rasmussen, {Krista Stinne Greve}",
year = "2015",
month = "2",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Bytes, bøger og læsere

T2 - En editionshistorisk analyse af medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver med udgangspunkt i Søren Kierkegaards Skrifter

AU - Rasmussen, Krista Stinne Greve

PY - 2015/2

Y1 - 2015/2

N2 - Editionshistorien er et forholdsvist nyt forskningsfelt, der siden årtusindeskiftet har vundet international udbredelse og med projektet Dansk Editionshistorie, som denne afhandling er en del af, nu også findes i en dansk kontekst. Afhandlingen beskriver medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver, der ikke blot ændrer udgivelsespraksis i retning af mere åbenhed i forhold til videreformidling af udgavernes indhold, hvor læseren i stigende grad interagerer med udgaverne på flere niveauer, nemlig som læser, bruger og bidragyder, men også medfører ændringer i udgivernes teoretiske syn på udgaverne under påvirkning af mere overordnede epistemologiske betragtninger om digitale data (bytes), publiceringsmedier (bøger) og modtagere (læsere).Afhandlingen diskuterer centrale begreber som værk, tekst og dokument og argumenter for, at værkbegrebet bør opfattes a posteriori, da ethvert videnskabeligt udsagn om et værk bygger på værkets tekster. Tekster materialiseres som dokumenter. I trykt form fremstår de som artefakter, direkte afledt af menneskelig ageren, mens de i digital form kan opfattes som objekter med en særlig materialitet, der både kan beskrives forensisk og formelt. Derudover præsenteres forskellige typer af videnskabelige udgaver. Endelig gøres hybridudgaven (dvs. en udgave, der både findes i trykt og digital form) Søren Kierkegaards Skrifter (1997-2013) til genstand for en editionshistorisk analyse.

AB - Editionshistorien er et forholdsvist nyt forskningsfelt, der siden årtusindeskiftet har vundet international udbredelse og med projektet Dansk Editionshistorie, som denne afhandling er en del af, nu også findes i en dansk kontekst. Afhandlingen beskriver medieskiftet fra trykte til digitale videnskabelige udgaver, der ikke blot ændrer udgivelsespraksis i retning af mere åbenhed i forhold til videreformidling af udgavernes indhold, hvor læseren i stigende grad interagerer med udgaverne på flere niveauer, nemlig som læser, bruger og bidragyder, men også medfører ændringer i udgivernes teoretiske syn på udgaverne under påvirkning af mere overordnede epistemologiske betragtninger om digitale data (bytes), publiceringsmedier (bøger) og modtagere (læsere).Afhandlingen diskuterer centrale begreber som værk, tekst og dokument og argumenter for, at værkbegrebet bør opfattes a posteriori, da ethvert videnskabeligt udsagn om et værk bygger på værkets tekster. Tekster materialiseres som dokumenter. I trykt form fremstår de som artefakter, direkte afledt af menneskelig ageren, mens de i digital form kan opfattes som objekter med en særlig materialitet, der både kan beskrives forensisk og formelt. Derudover præsenteres forskellige typer af videnskabelige udgaver. Endelig gøres hybridudgaven (dvs. en udgave, der både findes i trykt og digital form) Søren Kierkegaards Skrifter (1997-2013) til genstand for en editionshistorisk analyse.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Bytes, bøger og læsere

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

ER -

ID: 131207089