Det øvrige vi nyde: Studier af landgilde og landbrugsproduktion i Danmark i 1600-tallet

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogfagfællebedømt

Standard

Det øvrige vi nyde : Studier af landgilde og landbrugsproduktion i Danmark i 1600-tallet. / Dam, Peder.

Landbohistorisk Selskab, 2010. 264 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogfagfællebedømt

Harvard

Dam, P 2010, Det øvrige vi nyde: Studier af landgilde og landbrugsproduktion i Danmark i 1600-tallet. Landbohistorisk Selskab.

APA

Dam, P. (2010). Det øvrige vi nyde: Studier af landgilde og landbrugsproduktion i Danmark i 1600-tallet. Landbohistorisk Selskab.

Vancouver

Dam P. Det øvrige vi nyde: Studier af landgilde og landbrugsproduktion i Danmark i 1600-tallet. Landbohistorisk Selskab, 2010. 264 s.

Author

Dam, Peder. / Det øvrige vi nyde : Studier af landgilde og landbrugsproduktion i Danmark i 1600-tallet. Landbohistorisk Selskab, 2010. 264 s.

Bibtex

@book{87b46690754e11df928f000ea68e967b,
title = "Det {\o}vrige vi nyde: Studier af landgilde og landbrugsproduktion i Danmark i 1600-tallet",
abstract = "Landgilde er et ord, der helt er g{\aa}et ud af dagligsproget, men i 1600-tallet var det {\'e}t af de vigtigste samfunds{\o}konomiske begreber. Det d{\ae}kkede over alle de faste afgifter, landets b{\o}nder hvert {\aa}r ydede deres godsejer. Det var normalt en sammensat kurv af landbrugsvarer, som kunne omfatte korn af flere slags, sm{\o}r, svin, f{\aa}r, lam, g{\ae}s og h{\o}ns og adskilligt andet. Kurven var forskellig fra egn til egn, landsby til landsby og ikke sj{\ae}ldent fra bonde til bonde.Med denne bog leveres for f{\o}rste gang en samlet landsd{\ae}kkende analyse af landgilden, som den var i 1660'erne. For knap 60.000 g{\aa}rde er det registreret, hvad de skulle af med af forskellige produkter. Fordelingen heraf pr{\ae}senteres blandt andet i form af en lang r{\ae}kke kort, som viser markante regionale m{\o}nstre. For eksempel var der ikke bare stor forskel p{\aa} Jylland og Sj{\ae}lland, men ogs{\aa} mellem Thy og Vendsyssel eller undertiden mellem to nabolandsbyer. De regionale variationer af landgilden kobles til en r{\ae}kke andre forhold. Centralt st{\aa}r de store landskabsvariationer ved jordbund, terr{\ae}n og arealanvendelse, der medvirkede til en egnsm{\ae}ssig specialisering inden for landbruget - og dermed ogs{\aa} til hvilke varer, som b{\o}nderne kunne yde landgilde i. Men landgilden var ikke en direkte afspejling af produktion. Ogs{\aa} forskellige godsejeres {\o}nske om at f{\aa} landgilden i bestemte varer, der var s{\ae}rligt egnet til eksport, og b{\o}ndernes eget behov for at beholde bestemte varer til husholdningen samt til n{\ae}ste {\aa}rs produktion spillede ind.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, 1600-tallet, Landbrugsproduktion",
author = "Peder Dam",
year = "2010",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7526-216-8",
publisher = "Landbohistorisk Selskab",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Det øvrige vi nyde

T2 - Studier af landgilde og landbrugsproduktion i Danmark i 1600-tallet

AU - Dam, Peder

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Landgilde er et ord, der helt er gået ud af dagligsproget, men i 1600-tallet var det ét af de vigtigste samfundsøkonomiske begreber. Det dækkede over alle de faste afgifter, landets bønder hvert år ydede deres godsejer. Det var normalt en sammensat kurv af landbrugsvarer, som kunne omfatte korn af flere slags, smør, svin, får, lam, gæs og høns og adskilligt andet. Kurven var forskellig fra egn til egn, landsby til landsby og ikke sjældent fra bonde til bonde.Med denne bog leveres for første gang en samlet landsdækkende analyse af landgilden, som den var i 1660'erne. For knap 60.000 gårde er det registreret, hvad de skulle af med af forskellige produkter. Fordelingen heraf præsenteres blandt andet i form af en lang række kort, som viser markante regionale mønstre. For eksempel var der ikke bare stor forskel på Jylland og Sjælland, men også mellem Thy og Vendsyssel eller undertiden mellem to nabolandsbyer. De regionale variationer af landgilden kobles til en række andre forhold. Centralt står de store landskabsvariationer ved jordbund, terræn og arealanvendelse, der medvirkede til en egnsmæssig specialisering inden for landbruget - og dermed også til hvilke varer, som bønderne kunne yde landgilde i. Men landgilden var ikke en direkte afspejling af produktion. Også forskellige godsejeres ønske om at få landgilden i bestemte varer, der var særligt egnet til eksport, og bøndernes eget behov for at beholde bestemte varer til husholdningen samt til næste års produktion spillede ind.

AB - Landgilde er et ord, der helt er gået ud af dagligsproget, men i 1600-tallet var det ét af de vigtigste samfundsøkonomiske begreber. Det dækkede over alle de faste afgifter, landets bønder hvert år ydede deres godsejer. Det var normalt en sammensat kurv af landbrugsvarer, som kunne omfatte korn af flere slags, smør, svin, får, lam, gæs og høns og adskilligt andet. Kurven var forskellig fra egn til egn, landsby til landsby og ikke sjældent fra bonde til bonde.Med denne bog leveres for første gang en samlet landsdækkende analyse af landgilden, som den var i 1660'erne. For knap 60.000 gårde er det registreret, hvad de skulle af med af forskellige produkter. Fordelingen heraf præsenteres blandt andet i form af en lang række kort, som viser markante regionale mønstre. For eksempel var der ikke bare stor forskel på Jylland og Sjælland, men også mellem Thy og Vendsyssel eller undertiden mellem to nabolandsbyer. De regionale variationer af landgilden kobles til en række andre forhold. Centralt står de store landskabsvariationer ved jordbund, terræn og arealanvendelse, der medvirkede til en egnsmæssig specialisering inden for landbruget - og dermed også til hvilke varer, som bønderne kunne yde landgilde i. Men landgilden var ikke en direkte afspejling af produktion. Også forskellige godsejeres ønske om at få landgilden i bestemte varer, der var særligt egnet til eksport, og bøndernes eget behov for at beholde bestemte varer til husholdningen samt til næste års produktion spillede ind.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - 1600-tallet

KW - Landbrugsproduktion

M3 - Bog

SN - 978-87-7526-216-8

BT - Det øvrige vi nyde

PB - Landbohistorisk Selskab

ER -

ID: 20271415