Dynamiske bebyggelser: Vestjylland i ældre jernalder

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Standard

Dynamiske bebyggelser : Vestjylland i ældre jernalder. / Møller, Niels Algreen.

København : Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2013. 355 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Harvard

Møller, NA 2013, Dynamiske bebyggelser: Vestjylland i ældre jernalder. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, København.

APA

Møller, N. A. (2013). Dynamiske bebyggelser: Vestjylland i ældre jernalder. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Møller NA. Dynamiske bebyggelser: Vestjylland i ældre jernalder. København: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2013. 355 s.

Author

Møller, Niels Algreen. / Dynamiske bebyggelser : Vestjylland i ældre jernalder. København : Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2013. 355 s.

Bibtex

@phdthesis{f0c557ceadc8493bb82ab16ab042006b,
title = "Dynamiske bebyggelser: Vestjylland i {\ae}ldre jernalder",
abstract = "Afhandlingen behandler {\ae}ldre jernalders bebyggelsesm{\o}nstre fra strukturen af den enkelte bebyggelse til dynamikken i det overordnede bebyggelsesm{\o}nster i Vestjylland som helhed. Hovedparten af arbejdet er fokuseret om syv bebyggelser fra f{\o}rromersk og {\ae}ldre romersk jernalder med Hodde-landsbyen som den bedst kendte. Ved Oksb{\o}l er der inden for et lille lokalomr{\aa}de fundet adskillige t{\ae}tliggende g{\aa}rdsklynger af varierende st{\o}rrelse, men med en langvarig stedkontinuitet. Det er her muligt at fastsl{\aa}, at der er en betydelig koncentration af sm{\aa}bebyggelser med helt ned til omkring 250 meter imellem de forskellige samtidige g{\aa}rdsklynger. N{\ae}rheden imellem g{\aa}rdsklyngerne viser, at de enkelte bebyggelser udg{\o}r segmenter i en st{\o}rre {\aa}benlandsbebyggelse placeret inden for et samlet ressourceomr{\aa}de. Og dateringer og udviklingssekvenser demonstrerer en udbredt udvikling p{\aa} de enkelte lokaliteter i op mod 400 {\aa}r. Bebyggelsest{\ae}theden og kontinuiteten i de sm{\aa} g{\aa}rdsklynger skal ses i lyset af deres umiddelbare adgang til marsken som en v{\ae}rdifuld gr{\ae}sningsressource. Ressourcegrundlaget er tilstr{\ae}kkeligt godt til, at disse sm{\aa} lokalsamfund forbliver stabile. Dynamik i bebyggelsen er derimod tydelig i et langtidsperspektiv b{\aa}de p{\aa} et lokalt og et overordnet regionalt niveau. I l{\o}bet af f{\o}rromersk jernalder tr{\ae}kker bebyggelsen ud imod kystomr{\aa}derne, og der sker en overordnet sammentr{\ae}kning af lokaliteterne om de bedste ressourcer igennem hele {\ae}ldre jernalder. Ved overgangen til yngre romersk jernalder opgives visse kystomr{\aa}der, og bebyggelsen tr{\ae}kker ind i land. Skiftet er abrupt p{\aa} Varde Bakke{\o}, hvor de fleste kystn{\ae}re bebyggelser forlades, til fordel for nye bebyggelsesomr{\aa}der l{\ae}ngere inde i land.De to overordnede skift i landskabsudnyttelsen i hhv. midten af f{\o}rromersk jernalder og p{\aa} over-gangen til yngre romersk jernalder falder sammen med andre grundl{\ae}ggende kulturelle forandringer som f.eks. g{\aa}rdsanl{\ae}ggenes planl{\o}sning, materiel kultur og, til en vis grad, landbrugsproduktion.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Ark{\ae}ologi, Vestjylland, {\AE}ldre Jernalder",
author = "M{\o}ller, {Niels Algreen}",
year = "2013",
month = may,
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Dynamiske bebyggelser

T2 - Vestjylland i ældre jernalder

AU - Møller, Niels Algreen

PY - 2013/5

Y1 - 2013/5

N2 - Afhandlingen behandler ældre jernalders bebyggelsesmønstre fra strukturen af den enkelte bebyggelse til dynamikken i det overordnede bebyggelsesmønster i Vestjylland som helhed. Hovedparten af arbejdet er fokuseret om syv bebyggelser fra førromersk og ældre romersk jernalder med Hodde-landsbyen som den bedst kendte. Ved Oksbøl er der inden for et lille lokalområde fundet adskillige tætliggende gårdsklynger af varierende størrelse, men med en langvarig stedkontinuitet. Det er her muligt at fastslå, at der er en betydelig koncentration af småbebyggelser med helt ned til omkring 250 meter imellem de forskellige samtidige gårdsklynger. Nærheden imellem gårdsklyngerne viser, at de enkelte bebyggelser udgør segmenter i en større åbenlandsbebyggelse placeret inden for et samlet ressourceområde. Og dateringer og udviklingssekvenser demonstrerer en udbredt udvikling på de enkelte lokaliteter i op mod 400 år. Bebyggelsestætheden og kontinuiteten i de små gårdsklynger skal ses i lyset af deres umiddelbare adgang til marsken som en værdifuld græsningsressource. Ressourcegrundlaget er tilstrækkeligt godt til, at disse små lokalsamfund forbliver stabile. Dynamik i bebyggelsen er derimod tydelig i et langtidsperspektiv både på et lokalt og et overordnet regionalt niveau. I løbet af førromersk jernalder trækker bebyggelsen ud imod kystområderne, og der sker en overordnet sammentrækning af lokaliteterne om de bedste ressourcer igennem hele ældre jernalder. Ved overgangen til yngre romersk jernalder opgives visse kystområder, og bebyggelsen trækker ind i land. Skiftet er abrupt på Varde Bakkeø, hvor de fleste kystnære bebyggelser forlades, til fordel for nye bebyggelsesområder længere inde i land.De to overordnede skift i landskabsudnyttelsen i hhv. midten af førromersk jernalder og på over-gangen til yngre romersk jernalder falder sammen med andre grundlæggende kulturelle forandringer som f.eks. gårdsanlæggenes planløsning, materiel kultur og, til en vis grad, landbrugsproduktion.

AB - Afhandlingen behandler ældre jernalders bebyggelsesmønstre fra strukturen af den enkelte bebyggelse til dynamikken i det overordnede bebyggelsesmønster i Vestjylland som helhed. Hovedparten af arbejdet er fokuseret om syv bebyggelser fra førromersk og ældre romersk jernalder med Hodde-landsbyen som den bedst kendte. Ved Oksbøl er der inden for et lille lokalområde fundet adskillige tætliggende gårdsklynger af varierende størrelse, men med en langvarig stedkontinuitet. Det er her muligt at fastslå, at der er en betydelig koncentration af småbebyggelser med helt ned til omkring 250 meter imellem de forskellige samtidige gårdsklynger. Nærheden imellem gårdsklyngerne viser, at de enkelte bebyggelser udgør segmenter i en større åbenlandsbebyggelse placeret inden for et samlet ressourceområde. Og dateringer og udviklingssekvenser demonstrerer en udbredt udvikling på de enkelte lokaliteter i op mod 400 år. Bebyggelsestætheden og kontinuiteten i de små gårdsklynger skal ses i lyset af deres umiddelbare adgang til marsken som en værdifuld græsningsressource. Ressourcegrundlaget er tilstrækkeligt godt til, at disse små lokalsamfund forbliver stabile. Dynamik i bebyggelsen er derimod tydelig i et langtidsperspektiv både på et lokalt og et overordnet regionalt niveau. I løbet af førromersk jernalder trækker bebyggelsen ud imod kystområderne, og der sker en overordnet sammentrækning af lokaliteterne om de bedste ressourcer igennem hele ældre jernalder. Ved overgangen til yngre romersk jernalder opgives visse kystområder, og bebyggelsen trækker ind i land. Skiftet er abrupt på Varde Bakkeø, hvor de fleste kystnære bebyggelser forlades, til fordel for nye bebyggelsesområder længere inde i land.De to overordnede skift i landskabsudnyttelsen i hhv. midten af førromersk jernalder og på over-gangen til yngre romersk jernalder falder sammen med andre grundlæggende kulturelle forandringer som f.eks. gårdsanlæggenes planløsning, materiel kultur og, til en vis grad, landbrugsproduktion.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Arkæologi

KW - Vestjylland

KW - Ældre Jernalder

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Dynamiske bebyggelser

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

CY - København

ER -

ID: 47202192