En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Standard

En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449). / Bak, Sebastian Møller.

Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 261 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Harvard

Bak, SM 2015, En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449). Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

APA

Bak, S. M. (2015). En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449). Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Bak SM. En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449). Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 261 s.

Author

Bak, Sebastian Møller. / En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449). Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 261 s.

Bibtex

@phdthesis{b6e2214da1c94c7dba23cfb2250b8600,
title = "En sammenlignende unders{\o}gelse af syntaktiske tr{\ae}k i middelnedertyske diplomer fra L{\"u}becks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449)",
abstract = "Ph.d.–afhandlingen er en variationslingvistisk unders{\o}gelse af to syntaktiske tr{\ae}k i middelnedertyske diplomer fra L{\"u}becks kancelli og det kongelige danske kancelli. Det drejer sig dels om f{\ae}nomenet venstreekstraposition, dels om toleddede verbalkompleksers ledstilling i bis{\ae}tninger. De unders{\o}gte diplomer er udstedt i perioden 1400 til 1449.Unders{\o}gelsen er sammenlignende, og dens form{\aa}l er at afklare, om diplomerne fra L{\"u}becks kancelli og det kongelige danske kancelli stemmer overens med hensyn til de n{\ae}vnte syntaktiske tr{\ae}k, og om man p{\aa} den baggrund kan sige, at det kongelige danske kancelli f{\o}lger den s{\aa}kaldte lybske norm. Fortolkningen af unders{\o}gelsesresultaterne vanskeligg{\o}res undertiden af for f{\aa} bel{\ae}g, men ikke desto mindre viser unders{\o}gelsen af de to syntaktiske tr{\ae}k, at der generelt er overensstemmelse mellem L{\"u}becks kancelli og det kongelige danske kancelli. P{\aa} den baggrund synes det berettiget at sige, at det kongelige danske kancelli f{\o}lger den lybske norm. Imidlertid viser unders{\o}gelsen ogs{\aa}, at der p{\aa} nogle punkter er v{\ae}sentlige uoverensstemmelse mellem de to kancellier. Disse uoverensstemmelser fortolkes prim{\ae}rt som en p{\aa}virkning fra yngre middeldansk p{\aa} de middelnedertyske diplomer fra det kongelige danske kancelli.",
author = "Bak, {Sebastian M{\o}ller}",
year = "2015",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449)

AU - Bak, Sebastian Møller

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Ph.d.–afhandlingen er en variationslingvistisk undersøgelse af to syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli. Det drejer sig dels om fænomenet venstreekstraposition, dels om toleddede verbalkompleksers ledstilling i bisætninger. De undersøgte diplomer er udstedt i perioden 1400 til 1449.Undersøgelsen er sammenlignende, og dens formål er at afklare, om diplomerne fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli stemmer overens med hensyn til de nævnte syntaktiske træk, og om man på den baggrund kan sige, at det kongelige danske kancelli følger den såkaldte lybske norm. Fortolkningen af undersøgelsesresultaterne vanskeliggøres undertiden af for få belæg, men ikke desto mindre viser undersøgelsen af de to syntaktiske træk, at der generelt er overensstemmelse mellem Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli. På den baggrund synes det berettiget at sige, at det kongelige danske kancelli følger den lybske norm. Imidlertid viser undersøgelsen også, at der på nogle punkter er væsentlige uoverensstemmelse mellem de to kancellier. Disse uoverensstemmelser fortolkes primært som en påvirkning fra yngre middeldansk på de middelnedertyske diplomer fra det kongelige danske kancelli.

AB - Ph.d.–afhandlingen er en variationslingvistisk undersøgelse af to syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli. Det drejer sig dels om fænomenet venstreekstraposition, dels om toleddede verbalkompleksers ledstilling i bisætninger. De undersøgte diplomer er udstedt i perioden 1400 til 1449.Undersøgelsen er sammenlignende, og dens formål er at afklare, om diplomerne fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli stemmer overens med hensyn til de nævnte syntaktiske træk, og om man på den baggrund kan sige, at det kongelige danske kancelli følger den såkaldte lybske norm. Fortolkningen af undersøgelsesresultaterne vanskeliggøres undertiden af for få belæg, men ikke desto mindre viser undersøgelsen af de to syntaktiske træk, at der generelt er overensstemmelse mellem Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli. På den baggrund synes det berettiget at sige, at det kongelige danske kancelli følger den lybske norm. Imidlertid viser undersøgelsen også, at der på nogle punkter er væsentlige uoverensstemmelse mellem de to kancellier. Disse uoverensstemmelser fortolkes primært som en påvirkning fra yngre middeldansk på de middelnedertyske diplomer fra det kongelige danske kancelli.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449)

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

ER -

ID: 130887409