En sammenlignende undersøgelse af syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli (1400-1449)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Dokumenter

  • Sebastian Møller Bak
Ph.d.–afhandlingen er en variationslingvistisk undersøgelse af to syntaktiske træk i middelnedertyske diplomer fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli. Det drejer sig dels om fænomenet venstreekstraposition, dels om toleddede verbalkompleksers ledstilling i bisætninger. De undersøgte diplomer er udstedt i perioden 1400 til 1449.
Undersøgelsen er sammenlignende, og dens formål er at afklare, om diplomerne fra Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli stemmer overens med hensyn til de nævnte syntaktiske træk, og om man på den baggrund kan sige, at det kongelige danske kancelli følger den såkaldte lybske norm. Fortolkningen af undersøgelsesresultaterne vanskeliggøres undertiden af for få belæg, men ikke desto mindre viser undersøgelsen af de to syntaktiske træk, at der generelt er overensstemmelse mellem Lübecks kancelli og det kongelige danske kancelli. På den baggrund synes det berettiget at sige, at det kongelige danske kancelli følger den lybske norm. Imidlertid viser undersøgelsen også, at der på nogle punkter er væsentlige uoverensstemmelse mellem de to kancellier. Disse uoverensstemmelser fortolkes primært som en påvirkning fra yngre middeldansk på de middelnedertyske diplomer fra det kongelige danske kancelli.
OriginalsprogDansk
ForlagDet Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet
Antal sider261
StatusUdgivet - 2015

Note vedr. afhandling

Forsvaret 30. januar 2015

Antal downloads er baseret på statistik fra Google Scholar og www.ku.dk


Ingen data tilgængelig

ID: 130887409