Formandskabets prioriteter: Når EU’s dagsorden bliver en national ambition

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelfagfællebedømt

Standard

Formandskabets prioriteter : Når EU’s dagsorden bliver en national ambition. / Adler-Nissen, Rebecca.

I: Oekonomi og Politik, Bind 85, Nr. 3, 2012, s. 4-14.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelfagfællebedømt

Harvard

Adler-Nissen, R 2012, 'Formandskabets prioriteter: Når EU’s dagsorden bliver en national ambition', Oekonomi og Politik, bind 85, nr. 3, s. 4-14.

APA

Adler-Nissen, R. (2012). Formandskabets prioriteter: Når EU’s dagsorden bliver en national ambition. Oekonomi og Politik, 85(3), 4-14.

Vancouver

Adler-Nissen R. Formandskabets prioriteter: Når EU’s dagsorden bliver en national ambition. Oekonomi og Politik. 2012;85(3):4-14.

Author

Adler-Nissen, Rebecca. / Formandskabets prioriteter : Når EU’s dagsorden bliver en national ambition. I: Oekonomi og Politik. 2012 ; Bind 85, Nr. 3. s. 4-14.

Bibtex

@article{2e15e1b7ded1467c80945a807065eccb,
title = "Formandskabets prioriteter: N{\aa}r EU{\textquoteright}s dagsorden bliver en national ambition",
abstract = "I hvilken grad kan et nationalt formandskab p{\aa}virke EU{\textquoteright}s politiske dagsorden? Denne artikel problematiserer den g{\ae}ngse forestilling om »nationale interesser« i forskningen om EU-formandskaber og EU mere generelt. Artiklen analyserer det danske EU-formandskabsprograms tilblivelsesproces fra begyndelsen i april 2010 til offentligg{\o}relsen i januar 2012. Artiklen, der bygger p{\aa} deltagerobservation, argumenterer for, at et formandskabs dagsordenskabende rolle er relativt begr{\ae}nset, ikke blot pga. Lissabon-traktaten, der overdrager dele af formandskabsansvaret til de faste institutioner, men ogs{\aa} fordi formandskabsrollen i dag handler om at g{\o}re den l{\o}bende fremdrift i EU{\textquoteright}s lovgivningsproces til en national prestigeopgave. I den forstand er formandskabsprogrammet et sl{\aa}ende eksempel p{\aa}, at arbejdet med at fremme EU{\textquoteright}s dagsorden bliver til en daglig ambition for medlemslandene. Det udfordrer traditionelle forestillinger om nationale interesser i en EU-kontekst.",
keywords = "Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, EU, EU-formandskab, Danmark, Diplomati",
author = "Rebecca Adler-Nissen",
year = "2012",
language = "Dansk",
volume = "85",
pages = "4--14",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Jurist- og {\O}konomforbundets Forlag",
number = "3",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Formandskabets prioriteter

T2 - Når EU’s dagsorden bliver en national ambition

AU - Adler-Nissen, Rebecca

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - I hvilken grad kan et nationalt formandskab påvirke EU’s politiske dagsorden? Denne artikel problematiserer den gængse forestilling om »nationale interesser« i forskningen om EU-formandskaber og EU mere generelt. Artiklen analyserer det danske EU-formandskabsprograms tilblivelsesproces fra begyndelsen i april 2010 til offentliggørelsen i januar 2012. Artiklen, der bygger på deltagerobservation, argumenterer for, at et formandskabs dagsordenskabende rolle er relativt begrænset, ikke blot pga. Lissabon-traktaten, der overdrager dele af formandskabsansvaret til de faste institutioner, men også fordi formandskabsrollen i dag handler om at gøre den løbende fremdrift i EU’s lovgivningsproces til en national prestigeopgave. I den forstand er formandskabsprogrammet et slående eksempel på, at arbejdet med at fremme EU’s dagsorden bliver til en daglig ambition for medlemslandene. Det udfordrer traditionelle forestillinger om nationale interesser i en EU-kontekst.

AB - I hvilken grad kan et nationalt formandskab påvirke EU’s politiske dagsorden? Denne artikel problematiserer den gængse forestilling om »nationale interesser« i forskningen om EU-formandskaber og EU mere generelt. Artiklen analyserer det danske EU-formandskabsprograms tilblivelsesproces fra begyndelsen i april 2010 til offentliggørelsen i januar 2012. Artiklen, der bygger på deltagerobservation, argumenterer for, at et formandskabs dagsordenskabende rolle er relativt begrænset, ikke blot pga. Lissabon-traktaten, der overdrager dele af formandskabsansvaret til de faste institutioner, men også fordi formandskabsrollen i dag handler om at gøre den løbende fremdrift i EU’s lovgivningsproces til en national prestigeopgave. I den forstand er formandskabsprogrammet et slående eksempel på, at arbejdet med at fremme EU’s dagsorden bliver til en daglig ambition for medlemslandene. Det udfordrer traditionelle forestillinger om nationale interesser i en EU-kontekst.

KW - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

KW - EU

KW - EU-formandskab

KW - Danmark

KW - Diplomati

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 85

SP - 4

EP - 14

JO - Oekonomi og Politik

JF - Oekonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 3

ER -

ID: 43255774