Arkæolingvistik: kan vi bruge sprogvidenskaben til noget?

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Arkæolingvistik : kan vi bruge sprogvidenskaben til noget? / Iversen, Rune; Kroonen, Guus.

In: Arkæologisk Forum, Vol. 33, 11.2015, p. 3-7.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Iversen, R & Kroonen, G 2015, 'Arkæolingvistik: kan vi bruge sprogvidenskaben til noget?', Arkæologisk Forum, vol. 33, pp. 3-7.

APA

Iversen, R., & Kroonen, G. (2015). Arkæolingvistik: kan vi bruge sprogvidenskaben til noget? Arkæologisk Forum, 33, 3-7.

Vancouver

Iversen R, Kroonen G. Arkæolingvistik: kan vi bruge sprogvidenskaben til noget? Arkæologisk Forum. 2015 Nov;33:3-7.

Author

Iversen, Rune ; Kroonen, Guus. / Arkæolingvistik : kan vi bruge sprogvidenskaben til noget?. In: Arkæologisk Forum. 2015 ; Vol. 33. pp. 3-7.

Bibtex

@article{565204ea0ef44b719eff33572377b6ff,
title = "Ark{\ae}olingvistik: kan vi bruge sprogvidenskaben til noget?",
abstract = "Ark{\ae}ologi og sprogvidenskab har en lang forskningshistorie sammen, men mange ark{\ae}ologer finder det naivt, om ikke ligefrem farligt, at unders{\o}ge mulige sammenh{\ae}nge mellem sprog og ark{\ae}ologi. I ark{\ae}ologien s{\o}ger vi ofte at rekonstruere handelsruter, udvekslingsnetv{\ae}rk og kulturkontakter p{\aa} baggrund af r{\aa}stoffer, stilistiske ligheder i ornamentik og genstandenes udformning. Underst{\o}ttet af isotopanalyser og aDNA-studier f{\aa}r vi hele tiden et mere nuanceret billede af menneskets mobilitet. En foruds{\ae}tning for, men ogs{\aa} naturlig f{\o}lge af, disse vidtforgrenede kommunikationsruter, m{\aa} dog have v{\ae}ret sproglig interaktion. Et godt eksempel herp{\aa} er udbredelsen af de indoeurop{\ae}iske sprog i l{\o}bet af det 3. {\aa}rtusinde f.Kr., svarende til sen mellemneolitisk tid i Sydskandinavien.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Yngre stenalder, Indoeurop{\ae}isk, Ark{\ae}ologi, Ark{\ae}olingvistik, Enkeltgravskultur (EGK)",
author = "Rune Iversen and Guus Kroonen",
year = "2015",
month = nov,
language = "Dansk",
volume = "33",
pages = "3--7",
journal = "Ark{\ae}ologisk Forum",
issn = "1399-5545",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Arkæolingvistik

T2 - kan vi bruge sprogvidenskaben til noget?

AU - Iversen, Rune

AU - Kroonen, Guus

PY - 2015/11

Y1 - 2015/11

N2 - Arkæologi og sprogvidenskab har en lang forskningshistorie sammen, men mange arkæologer finder det naivt, om ikke ligefrem farligt, at undersøge mulige sammenhænge mellem sprog og arkæologi. I arkæologien søger vi ofte at rekonstruere handelsruter, udvekslingsnetværk og kulturkontakter på baggrund af råstoffer, stilistiske ligheder i ornamentik og genstandenes udformning. Understøttet af isotopanalyser og aDNA-studier får vi hele tiden et mere nuanceret billede af menneskets mobilitet. En forudsætning for, men også naturlig følge af, disse vidtforgrenede kommunikationsruter, må dog have været sproglig interaktion. Et godt eksempel herpå er udbredelsen af de indoeuropæiske sprog i løbet af det 3. årtusinde f.Kr., svarende til sen mellemneolitisk tid i Sydskandinavien.

AB - Arkæologi og sprogvidenskab har en lang forskningshistorie sammen, men mange arkæologer finder det naivt, om ikke ligefrem farligt, at undersøge mulige sammenhænge mellem sprog og arkæologi. I arkæologien søger vi ofte at rekonstruere handelsruter, udvekslingsnetværk og kulturkontakter på baggrund af råstoffer, stilistiske ligheder i ornamentik og genstandenes udformning. Understøttet af isotopanalyser og aDNA-studier får vi hele tiden et mere nuanceret billede af menneskets mobilitet. En forudsætning for, men også naturlig følge af, disse vidtforgrenede kommunikationsruter, må dog have været sproglig interaktion. Et godt eksempel herpå er udbredelsen af de indoeuropæiske sprog i løbet af det 3. årtusinde f.Kr., svarende til sen mellemneolitisk tid i Sydskandinavien.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Yngre stenalder

KW - Indoeuropæisk

KW - Arkæologi

KW - Arkæolingvistik

KW - Enkeltgravskultur (EGK)

UR - http://www.archaeology.dk/15890/Nr.%2033%20-%202015

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 33

SP - 3

EP - 7

JO - Arkæologisk Forum

JF - Arkæologisk Forum

SN - 1399-5545

ER -

ID: 144205539