Tale- og stemmeafvigelsers effekt på kommende HR-konsulenters opfattelse af personlighed og jobegnethed.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Tale- og stemmeafvigelsers effekt på kommende HR-konsulenters opfattelse af personlighed og jobegnethed. / Zetterström, Maja; Iwarsson, Jenny.

In: Danske Talesprog, Vol. 11, 2012, p. 215-246.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Zetterström, M & Iwarsson, J 2012, 'Tale- og stemmeafvigelsers effekt på kommende HR-konsulenters opfattelse af personlighed og jobegnethed.', Danske Talesprog, vol. 11, pp. 215-246.

APA

Zetterström, M., & Iwarsson, J. (2012). Tale- og stemmeafvigelsers effekt på kommende HR-konsulenters opfattelse af personlighed og jobegnethed. Danske Talesprog, 11, 215-246.

Vancouver

Zetterström M, Iwarsson J. Tale- og stemmeafvigelsers effekt på kommende HR-konsulenters opfattelse af personlighed og jobegnethed. Danske Talesprog. 2012;11:215-246.

Author

Zetterström, Maja ; Iwarsson, Jenny. / Tale- og stemmeafvigelsers effekt på kommende HR-konsulenters opfattelse af personlighed og jobegnethed. In: Danske Talesprog. 2012 ; Vol. 11. pp. 215-246.

Bibtex

@article{cb61f52ec68d45108899d4a689474788,
title = "Tale- og stemmeafvigelsers effekt p{\aa} kommende HR-konsulenters opfattelse af personlighed og jobegnethed.",
abstract = "Artiklen pr{\ae}senterer en pilotunders{\o}gelse, som havde til form{\aa}l at belyse, om taleafvigelser i form af l{\ae}sp og stammen og to former for afvigende stemmekvaliteter p{\aa}virker opfattelsen af en person og dennes egnethed til et givent job. 11 kommende Human Ressource-konsulenter blev i en masketest pr{\ae}senteret for lydklip af otte for-skellige talere – fire med taleafvigelser og fire matchede kontroltale-re. Ved hj{\ae}lp af (A) beskrivelse af deres umiddelbare indtryk, (B) afkrydsning p{\aa} otte semantiske skalaer der repr{\ae}senterede person-lighedstr{\ae}k og (C) vurdering af jobegnethed til 12 professioner gav lytterne deres svar. Resultaterne viste, at alle fire taleafvigelser af-f{\o}dte signifikant mere negative opfattelser p{\aa} mellem to og seks af otte skalaer og at s{\ae}rligt de to stemmeafvigelser blev vurderet mere egnet til professioner i de laveste socio{\o}konomiske grupper. Der s{\aa}s en tendens til, at stammen og i mindre grad l{\ae}sp muligvis fremkal-der en social {\o}nskv{\ae}rdighedseffekt, som g{\o}r, at lytterne bliver be-vidste om ikke at d{\o}mme negativt p{\aa} grund af taleafvigelsen.",
author = "Maja Zetterstr{\"o}m and Jenny Iwarsson",
year = "2012",
language = "Dansk",
volume = "11",
pages = "215--246",
journal = "Danske Talesprog",
issn = "1600-6038",
publisher = "Museum Tusculanum Press",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Tale- og stemmeafvigelsers effekt på kommende HR-konsulenters opfattelse af personlighed og jobegnethed.

AU - Zetterström, Maja

AU - Iwarsson, Jenny

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Artiklen præsenterer en pilotundersøgelse, som havde til formål at belyse, om taleafvigelser i form af læsp og stammen og to former for afvigende stemmekvaliteter påvirker opfattelsen af en person og dennes egnethed til et givent job. 11 kommende Human Ressource-konsulenter blev i en masketest præsenteret for lydklip af otte for-skellige talere – fire med taleafvigelser og fire matchede kontroltale-re. Ved hjælp af (A) beskrivelse af deres umiddelbare indtryk, (B) afkrydsning på otte semantiske skalaer der repræsenterede person-lighedstræk og (C) vurdering af jobegnethed til 12 professioner gav lytterne deres svar. Resultaterne viste, at alle fire taleafvigelser af-fødte signifikant mere negative opfattelser på mellem to og seks af otte skalaer og at særligt de to stemmeafvigelser blev vurderet mere egnet til professioner i de laveste socioøkonomiske grupper. Der sås en tendens til, at stammen og i mindre grad læsp muligvis fremkal-der en social ønskværdighedseffekt, som gør, at lytterne bliver be-vidste om ikke at dømme negativt på grund af taleafvigelsen.

AB - Artiklen præsenterer en pilotundersøgelse, som havde til formål at belyse, om taleafvigelser i form af læsp og stammen og to former for afvigende stemmekvaliteter påvirker opfattelsen af en person og dennes egnethed til et givent job. 11 kommende Human Ressource-konsulenter blev i en masketest præsenteret for lydklip af otte for-skellige talere – fire med taleafvigelser og fire matchede kontroltale-re. Ved hjælp af (A) beskrivelse af deres umiddelbare indtryk, (B) afkrydsning på otte semantiske skalaer der repræsenterede person-lighedstræk og (C) vurdering af jobegnethed til 12 professioner gav lytterne deres svar. Resultaterne viste, at alle fire taleafvigelser af-fødte signifikant mere negative opfattelser på mellem to og seks af otte skalaer og at særligt de to stemmeafvigelser blev vurderet mere egnet til professioner i de laveste socioøkonomiske grupper. Der sås en tendens til, at stammen og i mindre grad læsp muligvis fremkal-der en social ønskværdighedseffekt, som gør, at lytterne bliver be-vidste om ikke at dømme negativt på grund af taleafvigelsen.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 11

SP - 215

EP - 246

JO - Danske Talesprog

JF - Danske Talesprog

SN - 1600-6038

ER -

ID: 38304804