Åha, vi er altså på den, for tegnet har delt sig i to: Om altsås udtaler og funktioner

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Åha, vi er altså på den, for tegnet har delt sig i to : Om altsås udtaler og funktioner. / Zerakitsky Vies, Christophe; Heegård, Jan.

In: NyS, 2022.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Zerakitsky Vies, C & Heegård, J 2022, 'Åha, vi er altså på den, for tegnet har delt sig i to: Om altsås udtaler og funktioner', NyS.

APA

Zerakitsky Vies, C., & Heegård, J. (2022). Åha, vi er altså på den, for tegnet har delt sig i to: Om altsås udtaler og funktioner. Manuscript submitted for publication.

Vancouver

Zerakitsky Vies C, Heegård J. Åha, vi er altså på den, for tegnet har delt sig i to: Om altsås udtaler og funktioner. NyS. 2022.

Author

Zerakitsky Vies, Christophe ; Heegård, Jan. / Åha, vi er altså på den, for tegnet har delt sig i to : Om altsås udtaler og funktioner. In: NyS. 2022.

Bibtex

@article{3d2aeeb0ca59463091dc7e09d105966d,
title = "{\AA}ha, vi er alts{\aa} p{\aa} den, for tegnet har delt sig i to: Om alts{\aa}s udtaler og funktioner",
abstract = "Hvis man kigger i en dansk ordbog (fx Den Danske Ordbog), pr{\ae}senteres alts{\aa} som et enkelt leksem med et s{\ae}rdeles bredt betydningssp{\ae}nd. Med flere underbetydninger er det meget polysemt, og dets brug sp{\ae}nder fra et adverbial til en dialogisk partikel til et interjektional. Derudover kan man i DanPASS-korpusset observere, at dets udtale varierer fra meget distinkt [ˈalˀsʌ] til st{\ae}rkt reduceret [a]. M{\aa}let med den unders{\o}gelse, vi vil pr{\ae}sentere i denne artikel, er at vurdere, hvorvidt alts{\aa} stadig kan beskrives som {\'e}t polysemt leksem, eller om det er i f{\ae}rd med at splitte sig op i flere tegn. Det g{\o}r vi ved at sammenholde udtalen af alts{\aa} med dets funktion i ytringen vha. et reduktionshierarki, der kvantificerer grader af udtalereduktion. Resultaterne indikerer, at udtalen af alts{\aa} systematisk korrelerer med dets funktion i ytringen p{\aa} en s{\aa}dan m{\aa}de, at man kan opstille to overordnede klynger for brugen af alts{\aa}: En s{\ae}tningsekstern og en s{\ae}tningsintern. F{\o}rstn{\ae}vnte best{\aa}r af interjektionaler, der udtales komprimeret, dvs. med f{\ae}rre segmenter. Sidstn{\ae}vnte best{\aa}r af s{\ae}tningsadverbier og dialogiske partikler, der udtales ekspanderet, dvs. med flere segmenter.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, brugsbaseret grammatik, eksemplarteori, interjektionaler, fonetisk variation",
author = "{Zerakitsky Vies}, Christophe and Jan Heeg{\aa}rd",
year = "2022",
language = "Dansk",
journal = "NyS",
issn = "0106-8040",
publisher = "Dansk Sprogn{\ae}vn",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Åha, vi er altså på den, for tegnet har delt sig i to

T2 - Om altsås udtaler og funktioner

AU - Zerakitsky Vies, Christophe

AU - Heegård, Jan

PY - 2022

Y1 - 2022

N2 - Hvis man kigger i en dansk ordbog (fx Den Danske Ordbog), præsenteres altså som et enkelt leksem med et særdeles bredt betydningsspænd. Med flere underbetydninger er det meget polysemt, og dets brug spænder fra et adverbial til en dialogisk partikel til et interjektional. Derudover kan man i DanPASS-korpusset observere, at dets udtale varierer fra meget distinkt [ˈalˀsʌ] til stærkt reduceret [a]. Målet med den undersøgelse, vi vil præsentere i denne artikel, er at vurdere, hvorvidt altså stadig kan beskrives som ét polysemt leksem, eller om det er i færd med at splitte sig op i flere tegn. Det gør vi ved at sammenholde udtalen af altså med dets funktion i ytringen vha. et reduktionshierarki, der kvantificerer grader af udtalereduktion. Resultaterne indikerer, at udtalen af altså systematisk korrelerer med dets funktion i ytringen på en sådan måde, at man kan opstille to overordnede klynger for brugen af altså: En sætningsekstern og en sætningsintern. Førstnævnte består af interjektionaler, der udtales komprimeret, dvs. med færre segmenter. Sidstnævnte består af sætningsadverbier og dialogiske partikler, der udtales ekspanderet, dvs. med flere segmenter.

AB - Hvis man kigger i en dansk ordbog (fx Den Danske Ordbog), præsenteres altså som et enkelt leksem med et særdeles bredt betydningsspænd. Med flere underbetydninger er det meget polysemt, og dets brug spænder fra et adverbial til en dialogisk partikel til et interjektional. Derudover kan man i DanPASS-korpusset observere, at dets udtale varierer fra meget distinkt [ˈalˀsʌ] til stærkt reduceret [a]. Målet med den undersøgelse, vi vil præsentere i denne artikel, er at vurdere, hvorvidt altså stadig kan beskrives som ét polysemt leksem, eller om det er i færd med at splitte sig op i flere tegn. Det gør vi ved at sammenholde udtalen af altså med dets funktion i ytringen vha. et reduktionshierarki, der kvantificerer grader af udtalereduktion. Resultaterne indikerer, at udtalen af altså systematisk korrelerer med dets funktion i ytringen på en sådan måde, at man kan opstille to overordnede klynger for brugen af altså: En sætningsekstern og en sætningsintern. Førstnævnte består af interjektionaler, der udtales komprimeret, dvs. med færre segmenter. Sidstnævnte består af sætningsadverbier og dialogiske partikler, der udtales ekspanderet, dvs. med flere segmenter.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - brugsbaseret grammatik

KW - eksemplarteori

KW - interjektionaler

KW - fonetisk variation

M3 - Tidsskriftartikel

JO - NyS

JF - NyS

SN - 0106-8040

ER -

ID: 311603340