Genresignatur: Ukonventionelle genremærkater som retorisk og æstetisk virkemiddel i skønlitteraturen

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Genresignatur : Ukonventionelle genremærkater som retorisk og æstetisk virkemiddel i skønlitteraturen. / Nyboe, Jacob Ølgaard.

København : Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2018. 209 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Nyboe, JØ 2018, Genresignatur: Ukonventionelle genremærkater som retorisk og æstetisk virkemiddel i skønlitteraturen. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, København.

APA

Nyboe, J. Ø. (2018). Genresignatur: Ukonventionelle genremærkater som retorisk og æstetisk virkemiddel i skønlitteraturen. København: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Nyboe JØ. Genresignatur: Ukonventionelle genremærkater som retorisk og æstetisk virkemiddel i skønlitteraturen. København: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2018. 209 p.

Author

Nyboe, Jacob Ølgaard. / Genresignatur : Ukonventionelle genremærkater som retorisk og æstetisk virkemiddel i skønlitteraturen. København : Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2018. 209 p.

Bibtex

@phdthesis{e4f59de9d09a42939be844ff0cd69767,
title = "Genresignatur: Ukonventionelle genrem{\ae}rkater som retorisk og {\ae}stetisk virkemiddel i sk{\o}nlitteraturen",
abstract = "En sk{\o}nlitter{\ae}r bog kan gennem en genreangivelse p{\aa} forsiden foretage en selvkarakteristik, der samtidig er en indikation af, hvordan tekstens afsender(e) gerne vil have, at den skal l{\ae}ses–fx som roman i mods{\ae}tning til som selvbiografi. Via genreangivelsen pr{\ae}ges de potentielle l{\ae}seres forventninger til selve teksten, og der etableres et rum for forhandling. Afhandlingen unders{\o}ger en tendens i nyere dansk litteratur (1960-2016) til at bryde med de etablerede genrekategorier og gennem en unik, ukonventionel genrem{\ae}rkat (en genresignatur) at postulere en genrem{\ae}ssig s{\ae}rstatus. Der er s{\aa}ledes tale om genresignaturer, n{\aa}r Svend {\AA}ge Madsen karakteriserer et tidligt v{\ae}rk som uroman, n{\aa}r Lars Skinnebach udsender en samling af genrer, eller n{\aa}r Hans Otto J{\o}rgensen skriver en Andy Warhol-komposition. I den f{\o}rste af fem artikler kortl{\ae}gges genresignaturens udbredelse i de seneste 17 {\aa}rs danske litteratur, og der foretages en (genre)teoretisk indkredsning af f{\ae}nomenet p{\aa} baggrund af en definition af genrem{\ae}rkaten som en genre i sig selv. Det demonstreres, hvordan genresignaturen udg{\o}r en metafiktiv mark{\o}r, der signalerer genrebevidsthed og fornyelse –og i{\o}vrigt ekspliciterer en r{\ae}kke v{\ae}sentlige genreteoretiske forhold. I de to f{\o}lgende artikler n{\ae}rl{\ae}ses tekster af Madsen og Skinnebach med s{\ae}rlig fokus p{\aa} samspillet mellem genresignatur og tekst. Det er her en pointe, at genresignaturen kan ses som et kondenseret udtryk for v{\ae}rkernes (litteratur)politiskeprojekter – og at den spiller en rolle i receptionen. Den fjerde artikel unders{\o}ger en r{\ae}kke l{\ae}sekredsdeltageres(n=115)respons p{\aa} genresignaturer, hvilket peger p{\aa}, at deresbetydningspotentiale ikke altid forl{\o}ses i praksis. Endelig unders{\o}ges genresignaturer samt mere konventionelle genrem{\ae}rkaters betydning for forventninger til og bredhedsvurderingen af udvalgte (ikke l{\ae}ste) b{\o}ger i en stort anlagt kvantitativ unders{\o}gelse(n=539). Her p{\aa}vises en signifikant effekt af genrem{\ae}rkater s{\aa}vel som –signaturer, dog i tydeligt samspil med andre forsidesignaler.",
author = "Nyboe, {Jacob {\O}lgaard}",
year = "2018",
month = "1",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Genresignatur

T2 - Ukonventionelle genremærkater som retorisk og æstetisk virkemiddel i skønlitteraturen

AU - Nyboe, Jacob Ølgaard

PY - 2018/1

Y1 - 2018/1

N2 - En skønlitterær bog kan gennem en genreangivelse på forsiden foretage en selvkarakteristik, der samtidig er en indikation af, hvordan tekstens afsender(e) gerne vil have, at den skal læses–fx som roman i modsætning til som selvbiografi. Via genreangivelsen præges de potentielle læseres forventninger til selve teksten, og der etableres et rum for forhandling. Afhandlingen undersøger en tendens i nyere dansk litteratur (1960-2016) til at bryde med de etablerede genrekategorier og gennem en unik, ukonventionel genremærkat (en genresignatur) at postulere en genremæssig særstatus. Der er således tale om genresignaturer, når Svend Åge Madsen karakteriserer et tidligt værk som uroman, når Lars Skinnebach udsender en samling af genrer, eller når Hans Otto Jørgensen skriver en Andy Warhol-komposition. I den første af fem artikler kortlægges genresignaturens udbredelse i de seneste 17 års danske litteratur, og der foretages en (genre)teoretisk indkredsning af fænomenet på baggrund af en definition af genremærkaten som en genre i sig selv. Det demonstreres, hvordan genresignaturen udgør en metafiktiv markør, der signalerer genrebevidsthed og fornyelse –og iøvrigt ekspliciterer en række væsentlige genreteoretiske forhold. I de to følgende artikler nærlæses tekster af Madsen og Skinnebach med særlig fokus på samspillet mellem genresignatur og tekst. Det er her en pointe, at genresignaturen kan ses som et kondenseret udtryk for værkernes (litteratur)politiskeprojekter – og at den spiller en rolle i receptionen. Den fjerde artikel undersøger en række læsekredsdeltageres(n=115)respons på genresignaturer, hvilket peger på, at deresbetydningspotentiale ikke altid forløses i praksis. Endelig undersøges genresignaturer samt mere konventionelle genremærkaters betydning for forventninger til og bredhedsvurderingen af udvalgte (ikke læste) bøger i en stort anlagt kvantitativ undersøgelse(n=539). Her påvises en signifikant effekt af genremærkater såvel som –signaturer, dog i tydeligt samspil med andre forsidesignaler.

AB - En skønlitterær bog kan gennem en genreangivelse på forsiden foretage en selvkarakteristik, der samtidig er en indikation af, hvordan tekstens afsender(e) gerne vil have, at den skal læses–fx som roman i modsætning til som selvbiografi. Via genreangivelsen præges de potentielle læseres forventninger til selve teksten, og der etableres et rum for forhandling. Afhandlingen undersøger en tendens i nyere dansk litteratur (1960-2016) til at bryde med de etablerede genrekategorier og gennem en unik, ukonventionel genremærkat (en genresignatur) at postulere en genremæssig særstatus. Der er således tale om genresignaturer, når Svend Åge Madsen karakteriserer et tidligt værk som uroman, når Lars Skinnebach udsender en samling af genrer, eller når Hans Otto Jørgensen skriver en Andy Warhol-komposition. I den første af fem artikler kortlægges genresignaturens udbredelse i de seneste 17 års danske litteratur, og der foretages en (genre)teoretisk indkredsning af fænomenet på baggrund af en definition af genremærkaten som en genre i sig selv. Det demonstreres, hvordan genresignaturen udgør en metafiktiv markør, der signalerer genrebevidsthed og fornyelse –og iøvrigt ekspliciterer en række væsentlige genreteoretiske forhold. I de to følgende artikler nærlæses tekster af Madsen og Skinnebach med særlig fokus på samspillet mellem genresignatur og tekst. Det er her en pointe, at genresignaturen kan ses som et kondenseret udtryk for værkernes (litteratur)politiskeprojekter – og at den spiller en rolle i receptionen. Den fjerde artikel undersøger en række læsekredsdeltageres(n=115)respons på genresignaturer, hvilket peger på, at deresbetydningspotentiale ikke altid forløses i praksis. Endelig undersøges genresignaturer samt mere konventionelle genremærkaters betydning for forventninger til og bredhedsvurderingen af udvalgte (ikke læste) bøger i en stort anlagt kvantitativ undersøgelse(n=539). Her påvises en signifikant effekt af genremærkater såvel som –signaturer, dog i tydeligt samspil med andre forsidesignaler.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Genresignatur

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

CY - København

ER -

ID: 188488463