Den Arnamagnæanske Samling

Den Arnamagnæanske Samlings forskningsområde er filologi, håndskriftstudier samt tekst- og sprogvidenskab inden for de nordiske sprog, specielt de ældre nordiske sprog: vestnordisk (islandsk, norsk og færøsk) og østnordisk (svensk og dansk). Der undervises regelmæssigt i:

  • De nordiske sprog i middelalderen
  • Oldislandsk
  • Østnordisk
  • Islandske sagaer
  • Moderne islandsk
  • Moderne færøsk

Vigtigst blandt afdelingens samlinger er Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling som består af ca. 3.000 håndskrifter hvoraf ca. 1.400 findes i København, mens resten er udleveret til Island. Håndskriftsamlingen blev i 2009 optaget på UNESCOs Memory of the World Register.

I tilknytning til håndskriftsamlingen findes også et konserveringsværksted og fotografisk atelier, en offentligt tilgængelig læsesal og et håndbibliotek med værker, der hovedsageligt omhandler sprog og kultur i nordisk middelalder og nyere tid.

Der arrangeres jævnligt fremvisninger af håndskrifter for studerende, gymnasieklasser, foreninger og andre interesserede. Besøg kan aftales på adressen ami@hum.ku.dk.

Afdelingen udgiver sammen med Den Arnamagnæanske Kommission skriftserierne Bibliotheca Arnamagnæana og Editiones Arnamagnæanæ.

Ordbogsprojektet Ordbog over the norrøne prosasprog (ONP) blev søsat af Den Arnamagnæanske Kommission i 1939, men i januar 2010 blev administrationen af ordbogen overført til Det Humanistiske Fakultet som et projekt under Den Arnamagnæanske Samling.

Historie

Centeret blev etableret i 1956 som en ramme omkring den videnskabelige udnyttelse af Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling, og under navnet Det Arnamagnæanske Institut blev den knyttet til Københavns Universitet. I 2003 blev instituttet en afdeling under Nordisk Forskningsinstitut, og i 2017 blev det indfusioneret som et center under Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

Den del af håndskriftsamlingen som Árni Magnússon ved sin død i 1730 testamenterede til Københavns Universitet, består hovedsageligt af islandske håndskrifter, men i samlingen findes også håndskrifter af anden proveniens.

I 1965 vedtog Folketinget at hovedparten af de islandske håndskrifter skulle udleveres til Island. Udleveringen begyndte i april 1971 og blev afsluttet i juni 1997. Ved Islands Universitet blev der oprettet et institut til håndskriftsamlingen. Det er i dag en del af Det Arnamagnæanske Institut for islandske studier, Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum, som blev oprettet i 2006.

Kontakt

Adgang til håndskriftssamlingen er kun med forhåndsaftale. Send en email til Den Arnamagnæanske Samling, og lav en aftale om dato og hvilke håndskrifter der er brug for at se. Vær opmæksom på at samlingen er fordelt mellem Danmark og Island. Se Liste over håndskrifter i København.

Digitale optagelser af håndskrifter

Hvis du ønsker at bestille digitale optagelser af håndskrifter i samlingen, send venligst  en email til vores Fotografiske afdeling.