Adam Gottlob Øhlenschlæger Hauch & Jeppe Smed Jensen: Et studie af etableringen af det efternavnetypologiske mellemnavn i Danmark i 1800-tallet

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Standard

Adam Gottlob Øhlenschlæger Hauch & Jeppe Smed Jensen : Et studie af etableringen af det efternavnetypologiske mellemnavn i Danmark i 1800-tallet. / Kællerød, Lars-Jakob Harding.

Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2019. 346 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Harvard

Kællerød, L-JH 2019, Adam Gottlob Øhlenschlæger Hauch & Jeppe Smed Jensen: Et studie af etableringen af det efternavnetypologiske mellemnavn i Danmark i 1800-tallet. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

APA

Kællerød, L-J. H. (2019). Adam Gottlob Øhlenschlæger Hauch & Jeppe Smed Jensen: Et studie af etableringen af det efternavnetypologiske mellemnavn i Danmark i 1800-tallet. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Kællerød L-JH. Adam Gottlob Øhlenschlæger Hauch & Jeppe Smed Jensen: Et studie af etableringen af det efternavnetypologiske mellemnavn i Danmark i 1800-tallet. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2019. 346 s.

Author

Kællerød, Lars-Jakob Harding. / Adam Gottlob Øhlenschlæger Hauch & Jeppe Smed Jensen : Et studie af etableringen af det efternavnetypologiske mellemnavn i Danmark i 1800-tallet. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2019. 346 s.

Bibtex

@phdthesis{c6dd57e9f7494186aa169de221ed52b4,
title = "Adam Gottlob {\O}hlenschl{\ae}ger Hauch & Jeppe Smed Jensen: Et studie af etableringen af det efternavnetypologiske mellemnavn i Danmark i 1800-tallet",
abstract = "I afhandlingen unders{\o}ges mellemnavnebrugen i Danmark i det 19. {\aa}rhundrede i forhold til en r{\ae}kke geografiske og demografiske aspekter. Et mellemnavn defineres her som et efternavne-typologisk navn, der optr{\ae}der mellem fornavn(e) og efternavnet i en onomastisk profil, dvs. et individs fulde navn. Datas{\ae}ttet omfatter alle navne, der er optegnet i den digitaliserede version af den danske folket{\ae}lling fra 1880, hvori lidt under 2.000.000 individer er registeret. Da datas{\ae}ttet er omfattende og yderst heterogent pr{\ae}senteret, er der igennem projektet etableret en systematisk metode, hvorved navnekomponenter via en kombination af mekaniske og manuelle processer kan identificeres typologisk. Der gives tillige et bud p{\aa} en opstilling af principper for lemmatisering og kategorisering af mellemnavne i et historisk materiale. Studiet afd{\ae}kker desuden hvilke mellemnavne, der er i brug i folket{\ae}llingen, og hvordan de er anvendt. En r{\ae}kke samfundsm{\ae}ssige forandringer i det 19. {\aa}rhundrede kan have p{\aa}virket brugen af mellemnavne i perioden, og dette s{\ae}ttes i relation til individers identitet og identifikationsbehov.",
author = "K{\ae}ller{\o}d, {Lars-Jakob Harding}",
note = "NB: I den trykte udgave af afhandlingen er appendices medtaget i hovedbindet",
year = "2019",
month = "4",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Adam Gottlob Øhlenschlæger Hauch & Jeppe Smed Jensen

T2 - Et studie af etableringen af det efternavnetypologiske mellemnavn i Danmark i 1800-tallet

AU - Kællerød, Lars-Jakob Harding

N1 - NB: I den trykte udgave af afhandlingen er appendices medtaget i hovedbindet

PY - 2019/4

Y1 - 2019/4

N2 - I afhandlingen undersøges mellemnavnebrugen i Danmark i det 19. århundrede i forhold til en række geografiske og demografiske aspekter. Et mellemnavn defineres her som et efternavne-typologisk navn, der optræder mellem fornavn(e) og efternavnet i en onomastisk profil, dvs. et individs fulde navn. Datasættet omfatter alle navne, der er optegnet i den digitaliserede version af den danske folketælling fra 1880, hvori lidt under 2.000.000 individer er registeret. Da datasættet er omfattende og yderst heterogent præsenteret, er der igennem projektet etableret en systematisk metode, hvorved navnekomponenter via en kombination af mekaniske og manuelle processer kan identificeres typologisk. Der gives tillige et bud på en opstilling af principper for lemmatisering og kategorisering af mellemnavne i et historisk materiale. Studiet afdækker desuden hvilke mellemnavne, der er i brug i folketællingen, og hvordan de er anvendt. En række samfundsmæssige forandringer i det 19. århundrede kan have påvirket brugen af mellemnavne i perioden, og dette sættes i relation til individers identitet og identifikationsbehov.

AB - I afhandlingen undersøges mellemnavnebrugen i Danmark i det 19. århundrede i forhold til en række geografiske og demografiske aspekter. Et mellemnavn defineres her som et efternavne-typologisk navn, der optræder mellem fornavn(e) og efternavnet i en onomastisk profil, dvs. et individs fulde navn. Datasættet omfatter alle navne, der er optegnet i den digitaliserede version af den danske folketælling fra 1880, hvori lidt under 2.000.000 individer er registeret. Da datasættet er omfattende og yderst heterogent præsenteret, er der igennem projektet etableret en systematisk metode, hvorved navnekomponenter via en kombination af mekaniske og manuelle processer kan identificeres typologisk. Der gives tillige et bud på en opstilling af principper for lemmatisering og kategorisering af mellemnavne i et historisk materiale. Studiet afdækker desuden hvilke mellemnavne, der er i brug i folketællingen, og hvordan de er anvendt. En række samfundsmæssige forandringer i det 19. århundrede kan have påvirket brugen af mellemnavne i perioden, og dette sættes i relation til individers identitet og identifikationsbehov.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Adam Gottlob Øhlenschlæger Hauch & Jeppe Smed Jensen

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

ER -

ID: 216971351