Kirkededikationers betydning i navnebrugen: En undersøgelse af lokale konsekrationsnavnes indvirkning på navngivningen i et midt- og vestsjællandske område.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Kirkededikationers betydning i navnebrugen : En undersøgelse af lokale konsekrationsnavnes indvirkning på navngivningen i et midt- og vestsjællandske område. / Kællerød, Lars-Jakob Harding.

I: Studia Anthroponymica Scandinavica, Bind 33, 2015, s. 51-77.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Kællerød, L-JH 2015, 'Kirkededikationers betydning i navnebrugen: En undersøgelse af lokale konsekrationsnavnes indvirkning på navngivningen i et midt- og vestsjællandske område.', Studia Anthroponymica Scandinavica, bind 33, s. 51-77.

APA

Kællerød, L-J. H. (2015). Kirkededikationers betydning i navnebrugen: En undersøgelse af lokale konsekrationsnavnes indvirkning på navngivningen i et midt- og vestsjællandske område. Studia Anthroponymica Scandinavica, 33, 51-77.

Vancouver

Kællerød L-JH. Kirkededikationers betydning i navnebrugen: En undersøgelse af lokale konsekrationsnavnes indvirkning på navngivningen i et midt- og vestsjællandske område. Studia Anthroponymica Scandinavica. 2015;33:51-77.

Author

Kællerød, Lars-Jakob Harding. / Kirkededikationers betydning i navnebrugen : En undersøgelse af lokale konsekrationsnavnes indvirkning på navngivningen i et midt- og vestsjællandske område. I: Studia Anthroponymica Scandinavica. 2015 ; Bind 33. s. 51-77.

Bibtex

@article{1dd50da832854dccb8084747ed1d9ed8,
title = "Kirkededikationers betydning i navnebrugen: En unders{\o}gelse af lokale konsekrationsnavnes indvirkning p{\aa} navngivningen i et midt- og vestsj{\ae}llandske omr{\aa}de.",
abstract = "I artiklen diskuteres, om forholdet mellem navne p{\aa} mandlige patronhelgener for lokale k{\o}bstadskirker og den lokale navnebrug er s{\aa} {\aa}benbar, som det ofte er foresl{\aa}et. Fokus er rettet imod et mindre geografisk omr{\aa}de p{\aa} Sj{\ae}lland, og unders{\o}gelsens navnekorpus er excerperet fra folket{\ae}llingen fra 1787, der p{\aa} grund af familiers stedbundethed og den konserverende opkaldelsestradition anses for at kunne sandsynligg{\o}re helgennavngivningsmotivers betydning i katolsk tid. Den f{\o}rste del af artiklen omhandler helgendyrkelse og motivation for at opkalde efter helgener, mens der i artiklens anden del redeg{\o}res for brugen af navne, der relaterer sig til fire konsekrationsnavne i det unders{\o}gte omr{\aa}de, nemlig Nicolaus (Holb{\ae}k), Petrus (Slagelse), Mikael (Slagelse) og Benedictus (Ringsted).",
author = "K{\ae}ller{\o}d, {Lars-Jakob Harding}",
year = "2015",
language = "Dansk",
volume = "33",
pages = "51--77",
journal = "Studia Anthroponymica Scandinavica",
issn = "0280-8633",
publisher = "Studia Anthroponymica Scandinavica",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Kirkededikationers betydning i navnebrugen

T2 - En undersøgelse af lokale konsekrationsnavnes indvirkning på navngivningen i et midt- og vestsjællandske område.

AU - Kællerød, Lars-Jakob Harding

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - I artiklen diskuteres, om forholdet mellem navne på mandlige patronhelgener for lokale købstadskirker og den lokale navnebrug er så åbenbar, som det ofte er foreslået. Fokus er rettet imod et mindre geografisk område på Sjælland, og undersøgelsens navnekorpus er excerperet fra folketællingen fra 1787, der på grund af familiers stedbundethed og den konserverende opkaldelsestradition anses for at kunne sandsynliggøre helgennavngivningsmotivers betydning i katolsk tid. Den første del af artiklen omhandler helgendyrkelse og motivation for at opkalde efter helgener, mens der i artiklens anden del redegøres for brugen af navne, der relaterer sig til fire konsekrationsnavne i det undersøgte område, nemlig Nicolaus (Holbæk), Petrus (Slagelse), Mikael (Slagelse) og Benedictus (Ringsted).

AB - I artiklen diskuteres, om forholdet mellem navne på mandlige patronhelgener for lokale købstadskirker og den lokale navnebrug er så åbenbar, som det ofte er foreslået. Fokus er rettet imod et mindre geografisk område på Sjælland, og undersøgelsens navnekorpus er excerperet fra folketællingen fra 1787, der på grund af familiers stedbundethed og den konserverende opkaldelsestradition anses for at kunne sandsynliggøre helgennavngivningsmotivers betydning i katolsk tid. Den første del af artiklen omhandler helgendyrkelse og motivation for at opkalde efter helgener, mens der i artiklens anden del redegøres for brugen af navne, der relaterer sig til fire konsekrationsnavne i det undersøgte område, nemlig Nicolaus (Holbæk), Petrus (Slagelse), Mikael (Slagelse) og Benedictus (Ringsted).

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 33

SP - 51

EP - 77

JO - Studia Anthroponymica Scandinavica

JF - Studia Anthroponymica Scandinavica

SN - 0280-8633

ER -

ID: 159108719