Line Sandst
Hvis byudvikling privilegerer fremskridtet, hvor bliver historien så af?
– om midlertidighed som urbane stednavnes drivkraft
I 2028 forventes en ny københavnsk bydel, Carlsberg Byen, at stå færdig, og ”midlertidige byrum” er blevet helt centralt for byudviklingsarbejdet. Carlsberg Byen er oprindeligt et industriområde fra 1847 og området karakteriseres derfor allerede af spredte gadeforløb og ældre, nu fredede bygninger, som den nye bydel bygges op omkring.
Der findes også (uofficielle) navne på grunden, som enten ignoreres, omdøbes eller implementeres som nye, officielle navne. Beslutninger om navngivning træffes gennem diskussioner mellem Carlsberg Byens udviklingsteam og Københavns officielle navngivende instans, Vejnavnenævnet. Vejnavnenævnet er et politisk udvalg, der har det sidste ord i københavnske navngivningssager inden forslag til nye urbane navne sendes et politisk lag højere op, hvor de endelige beslutninger træffes. Således trådte 12 nye vejnavne i kraft 1. august 2014.
På dette urbane navneskellet kan private erhvervsdrivende og statslige institutioner leje sig ind i Carlsberg Byen med en klausul i lejekontrakten om, at lejemålet kan flyttes, hvis der skal byudvikles og bygges der, hvor lejemålet ligger. Til gengæld har Carlsberg Byen genhusningspligt i fem år fra lejekontraktens indgåelse.
Jeg undersøger, hvad midlertidighed betyder i urban kontekst for at belyse midlertidighedens betydning for urbane navne og navnebestanden i den nye bydel. Hvilke paradigmer ligger til grund for den officielle navngivningen i den nye bydel; privilegeres fremskridtet eller historien? Og hvad sker der, når private erhvervsdrivende skal flytte rundt mellem midlertidige opholdssteder? Flytter navnet med, ændres lokalitetstypen sammen med den fysiske genhusning, og kan de erhvervsdrivendes målgrupper overhovedet finde frem til denotatum, når der rodes med de urbane stednavnes stedsanvisende stabilitet?
Carlsberg Byen er et ud af tre undersøgelsesområder, som sættes under (diskurs-) analytisk lup i min ph.d.-afhandling ”Urbane Stednavne – storbyens sproglige dimension (en stilistisk-retorisk analyse af stednavne i det københavnske byrum)”. Afhandling forventes færdig september 2015.