Den Arnamagnæanske håndskriftsamling
Hele samlingen består af omkring 3.000 håndskrifter, hvoraf 1.400 er i København.
Samlingen er opkaldt efter dens grundlægger, den islandske filolog og historiker Árni Magnússon (latiniseret Arnas Magnæus, på dansk Arne Magnusson). Kort inden sin død i 1730 testamenterede Árni sin samling af håndskrifter, trykte bøger samt sin formue til Københavns Universitet, hvor han var professor i danske antikviteter.
Den Arnamagnæanske Samling består hovedsageligt af islandske håndskrifter, men i samlingen findes også håndskrifter af anden proveniens.
I 1965 vedtog Folketinget at hovedparten af de islandske håndskrifter skulle udleveres til Island. Udleveringen begyndte i april 1971 og blev afsluttet i juni 1997. Ved Islands Universitet blev der oprettet et institut til håndskriftsamlingen. Det er i dag en del af Det Arnamagnæanske Institut for islandske studier, Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum, som blev oprettet i 2006.
Samlingen blev i juli 2009 optaget på UNESCOs Memory of the World Register.
Se Kristian Kålunds katalog over den Arnamagnæanske håndskriftsamling.
Tillægssamlinger
Efter Árni Magnússons død er samlingen blevet udvidet med mindre tillægssamlinger.
De to vigtigste er den danske sproghistoriker Rasmus Rasks samling og den islandske jurist og folkeoplyser Magnús Stephensens samling. Blandt tillægssamlingerne er der en stor Accessoriasamling.
Læs mere om tillægssamlingerne.
Diplomsamlingen
Ved siden af håndskriftsamlingen findes også diplomsamlingen bestående af diplomer og apografer (diplomafskrifter).
Samlingen indeholder 776 diplomer og 2.895 apografer fra Norge, Færøerne, Shetlandsøerne og Orkneyøerne (samlet under Norge), 1.571 diplomer og 1.372 afskrifter fra Danmark.
I 1999 modtog samlingen i København 213 diplomer fra herregården Ravnholt på Fyn (Ravnholtdiplomerne), hvoraf de ældste er fra begyndelsen af 1400-tallet.
Fotografier
I forbindelse med udleveringen blev alle håndskrifter, som skulle sendes til Island konserveret og fotograferet, også de håndskrifter, som stammede fra Det kongelige biblioteks samlinger. Foruden disse, består billedsamlingen af fotografier af islandske håndskrifter i andre samlinger, f.eks. Kungliga biblioteket i Stockholm, Uppsala universitetsbibliotek, British Library og Landsbókasafn i Reykjavík. Billedsamlingen er nu digitaliseret og billederne stillet i et klimaarkiv.
Hvis du ønsker at bestille digitale optagelser af håndskrifter i samlingen, send venligst en email til vores Fotografiske afdeling.
Benyttelse af håndskrifter
Adgang til håndskriftssamlingen er kun med forhåndsaftale. Send en email til Den Arnamagnæanske Samling, og lav en aftale om dato, og hvilke håndskrifter der er brug for at se. Vær opmærksom på at samlingen er fordelt mellem Danmark og Island. Se liste over håndskrifter i København.