Video Mediation in Institutional Encounters: 4 studies from an applied ethnomethodological and conversation analytic project

Public Defence of PhD thesis by Simon Bierring Lange.

 

 

 

I denne afhandling præsenterer jeg fire artikler, der blev produceret som del af ph.d.-projektet: “Bedre video-møder igennem multimodal interaktionsanalyse?”. Projektet var baseret på en etnometodologisk og multimodal samtaleanalytisk (EMCA) tilgang og bestod af to faser. Den første fase undersøgte videomedieret interaktion mellem professionelle og lægfolk ved at analysere deres situerede praksisser og hvordan deres handlinger gøres mulige og begrænses af de videomedierede økologier, de interagerer i. Den anden fases formål var at anvende resultater og data fra den første fase til fordel for praktikere, der bruger videomøder i deres daglige arbejde. Artikel 1 -3 i afhandlingen er blevet til på baggrund af projektets første fase, og de data, der bruges til artiklerne, er hentet fra en database af videooptagede videomedierede møder indsamlet i fællesskab med forskere fra Centre for Interaction Research and Communication Design.

Artikel 1 fokuserer på instruktioner til lokalisering af materielle objekter i videomedieret interaktion. Gennem en singlecase-analyse viser artiklen, hvordan instruktioner kan dekomponeres i mindre dele for at gøre dem mere forståelige, og at en central ressource i dette er at bruge en “bevidst efterlignelig kropslig demonstration”(designedly mimicable embodied demonstration).

Artikel 2 fokuserer på direktiver i initieringen af en institutionelt relevant aktivitet i pasbestillingsamtaler. Baseret på en kollektion af sekvenser, der foregår henholdsvis ansigt til ansigt og som videomøde, sammenligner artiklen de observerbare forskelle på modtagerdesign i initieringen af sådanne sekvenser. Artiklen viser at de videomedierede sekvenser i sammenligning bliver forlænget og er mere sprogligt komplekse, delvist på grund af brugen af “overgangsdirektiver”(transitional directives).

Artikel 3 stiller skarpt på et almindeligt fænomen i videomedieret interaktion: når en deltager flytter et kamera i løbet af en samtale. Baseret på en singlecase-analyse viser artiklen, hvordan flytningen af et kamera i en lokal kontekst af forståelsesproblemer kan være en afgørende ressource for at genoprette forståelsen. På denne baggrund argumenterer artiklen for, at denne specifikke rekonfigureringspraksis kan ses som en ”reparatur af den visuelle ramme” (repair of the visual frame).

Artikel 4 er blevet til på baggrund af den anden, anvendte fase af ph.d.-projektet og datagrundlaget er videooptagelser fra 3 kompetenceudviklingsworkshops, der blev afholdt som en del af projektet. Artiklen fokuserer på facilitering af workshops i uddannelsessammenhænge. Med udgangspunkt i en kollektion af eksempler undersøger artiklen facilitatorens ressourcer for at styre turovergange i plenum. Analysen viser hvordan facilitatoren aktivt kan mobilisere respons eller udskyde overgangsrelevans ved at bruge forskellige kropslige ressourcer (bl.a. ansigtsudtryk, kropslig position i rummet og blikretning).

Baseret på disse fire artikler bidrager afhandlingen til både studier af social interaktion i videomedierede møder og anvendelsen af EMCA-forskning i professionel praksis.

 

Assessment Committee

  • Associate professor Gitte Gravengaard (Chair), University of Copenhagen, Denmark
  • Associate professor Birte Asmuss (online participation), University of Aarhus, Denmark
  • Professor Christian Licoppe (online participation) Telecom Paristech, France

Moderator of the defence

  • Associate professor Brian Lystgaard Due

Copies of the thesis are available for consultation at the following three places

  • At the Information Desk of the Library of the Faculty of Humanities
  • In Reading Room East of the Royal Library (the Black Diamond)
  • At the Department of Nordic Studies and Linguistics, Karen Blixens Plads 8, 2300 Copenhagen S