LANCHART-projektet: Et real time-studium af sproglig variation ogforandring i det 20. århundredes danske talesprog set fra et sociolingvistisk perspektiv

Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

Torben Juel Jensen - Foredragsholder

Formålet med LANCHART (LANguage CHAnge in Real Time) er at formulere og afprøve en model for sprogforandring på nye danske data ved at gennemføre en række undersøgelser af sprogforandring i virkelig tid som udnytter tidligere dialektologisk og sociolingvistisk forskning. Modellen skal integrere sociolingvistik og sproghistorie og skal tage biologiske, neurologiske og social- og udviklingspsykologiske rammebetingelser for sprogforandring og sprogbevaring i betragtning.

Datamaterialet for undersøgelsen er optagelser med et stort antal informanter fra forskellige lokaliteter i Danmark. De ældste grupper af informanter er optaget to gange, første gang i 1970'erne og 1980'erne og anden gang inden for de seneste 3 år, mens de yngste kun er optaget én gang. Optagelserne suppleres med sprogholdningsdata. Designet giver os data om sprogforandringer såvel i virkelig tid (real time) som i såkaldt forestillet tid (apparent time) og gør det desuden muligt at undersøge indflydelsen af talervariablene geografisk oprindelse, køn og socialklasse i forhold til sproglig variation i det danske sprogsamfund.

I undersøgelsen indgår en række fonetiske og grammatiske variable, men mit oplæg vil primært lægge vægt på mine igangværende undersøgelser af variation og forandring i forbindelse med generiske pronominer (en vs. man vs. du) og refleksivt anvendte pronominer (sin vs. hans/hendes m.fl.).

21 nov. 2008

Begivenhed (Konference)

TitelSONE-UPUS konference: Språkvariasjon og identitet
Dato21/11/200821/11/2008
EmneSprogforandring
ByKristiansand
Land/OmrådeNorge

ID: 8722662