Død over den evige tanke – eller da filosofien fik et problem

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

Standard

Død over den evige tanke – eller da filosofien fik et problem. / Ploug, Anna Cornelia.

Filosofi & Idehistorie. red. / Mikkel Thorup. Baggrund, 2024.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

Harvard

Ploug, AC 2024, Død over den evige tanke – eller da filosofien fik et problem. i M Thorup (red.), Filosofi & Idehistorie. Baggrund.

APA

Ploug, A. C. (Accepteret/In press). Død over den evige tanke – eller da filosofien fik et problem. I M. Thorup (red.), Filosofi & Idehistorie Baggrund.

Vancouver

Ploug AC. Død over den evige tanke – eller da filosofien fik et problem. I Thorup M, red., Filosofi & Idehistorie. Baggrund. 2024

Author

Ploug, Anna Cornelia. / Død over den evige tanke – eller da filosofien fik et problem. Filosofi & Idehistorie. red. / Mikkel Thorup. Baggrund, 2024.

Bibtex

@inbook{4beb573d222149feb3726ab1d0ab0e2b,
title = "D{\o}d over den evige tanke – eller da filosofien fik et problem",
abstract = "Filosofien er en meget st{\ae}rk og lang tanketradition, og filosoffen er en af vor kulturs paradigmatiske og auratiske vidensfigurer. Ordet {\textquoteleft}filosofi{\textquoteright} smager af dybde og alvor, mens {\textquoteleft}filosoffer{\textquoteright} ofte cirkulerer i vores offentlige debatter som s{\ae}rligt indviede. Men hvad er filosofi for en form for t{\ae}nkning, hvad har gennem tiderne kunnet t{\ae}lle som filosofi, og hvem har kunnet kalde sig filosof? Filosofien har en id{\'e}historie, der er andet og mere end gennemgangen af, hvad filosoffer gennem tiden har t{\ae}nkt.Den id{\'e}historiske forskning har en konstant interesse i filosofien som kilde – det vi l{\ae}ser – og som anslag – m{\aa}den vi l{\ae}ser. Denne bog samler id{\'e}historikere og filosoffer, der hver fra deres sted funderer over forholdet mellem filosofi og id{\'e}historie som tradition, fag og tilgang, men bogens prim{\ae}re anliggende er at reflektere over, hvordan man som id{\'e}historiker kan l{\ae}se filosofi.I denne bog har 20 danske filosoffer og id{\'e}historikere, forskere s{\aa}vel som studerende, skrevet korte og friske tekster om filosofiens id{\'e}historie. Vi kommer b{\aa}de tilbage i tiden til den europ{\ae}iske filosofis f{\o}dsel i antikken og helt frem til nutidens kanondebatter med stop undervejs i den franske revolution, danskfaget, historiefilosofi, videnskabsteori, sk{\o}re og sande id{\'e}er.Id{\'e}historie har et uomg{\ae}ngeligt og fortl{\o}bende mellemv{\ae}rende med filosofien. Men hvad best{\aa}r dette mellemv{\ae}rende i? Hvordan arbejder id{\'e}historien med filosofi som kilde, filosoffer som vidensakt{\o}rer, filosofihistorien som kontekst og materiale og lignende? Det unders{\o}ger vi i denne antologi: Hvordan id{\'e}historien i bredeste forstand arbejder med filosofien som kilde, tema, akt{\o}r, metode et cetera. Bogens omdrejningspunkt er filosofien som analytisk genstand for id{\'e}historien.Filosofi & id{\'e}historie udkommer i august 2024. Du kan forudbestille den her.Bogen er redigeret af Mikkel Thorup og har desuden bidrag af Jakob Bek-Thomsen, Freja V{\ae}rnskjold Dzougov, Hans Fink, Mikkel Flohr, Andreas Tagmose Gr{\o}nkj{\ae}r, Mia Skjold Tvede Henriksen, Jonas Holst, Andreas Vinther Jensen, Mikkel J{\o}rgensen, Jonas Ross Kj{\ae}rg{\aa}rd, Elias Vagn Illeborg Kvist, Rithma Kreie Engelbreth Larsen, Sune Liisberg, William Mathorne, Ole Morsing, Carsten Fogh Nielsen, Anna Cornelia Ploug, Anders Moe Rasmussen, Joachim Wiewiura & Magnus M{\o}ller Ziegler.",
author = "Ploug, {Anna Cornelia}",
year = "2024",
month = aug,
language = "Dansk",
editor = "Mikkel Thorup",
booktitle = "Filosofi & Idehistorie",
publisher = "Baggrund",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Død over den evige tanke – eller da filosofien fik et problem

AU - Ploug, Anna Cornelia

PY - 2024/8

Y1 - 2024/8

N2 - Filosofien er en meget stærk og lang tanketradition, og filosoffen er en af vor kulturs paradigmatiske og auratiske vidensfigurer. Ordet ‘filosofi’ smager af dybde og alvor, mens ‘filosoffer’ ofte cirkulerer i vores offentlige debatter som særligt indviede. Men hvad er filosofi for en form for tænkning, hvad har gennem tiderne kunnet tælle som filosofi, og hvem har kunnet kalde sig filosof? Filosofien har en idéhistorie, der er andet og mere end gennemgangen af, hvad filosoffer gennem tiden har tænkt.Den idéhistoriske forskning har en konstant interesse i filosofien som kilde – det vi læser – og som anslag – måden vi læser. Denne bog samler idéhistorikere og filosoffer, der hver fra deres sted funderer over forholdet mellem filosofi og idéhistorie som tradition, fag og tilgang, men bogens primære anliggende er at reflektere over, hvordan man som idéhistoriker kan læse filosofi.I denne bog har 20 danske filosoffer og idéhistorikere, forskere såvel som studerende, skrevet korte og friske tekster om filosofiens idéhistorie. Vi kommer både tilbage i tiden til den europæiske filosofis fødsel i antikken og helt frem til nutidens kanondebatter med stop undervejs i den franske revolution, danskfaget, historiefilosofi, videnskabsteori, skøre og sande idéer.Idéhistorie har et uomgængeligt og fortløbende mellemværende med filosofien. Men hvad består dette mellemværende i? Hvordan arbejder idéhistorien med filosofi som kilde, filosoffer som vidensaktører, filosofihistorien som kontekst og materiale og lignende? Det undersøger vi i denne antologi: Hvordan idéhistorien i bredeste forstand arbejder med filosofien som kilde, tema, aktør, metode et cetera. Bogens omdrejningspunkt er filosofien som analytisk genstand for idéhistorien.Filosofi & idéhistorie udkommer i august 2024. Du kan forudbestille den her.Bogen er redigeret af Mikkel Thorup og har desuden bidrag af Jakob Bek-Thomsen, Freja Værnskjold Dzougov, Hans Fink, Mikkel Flohr, Andreas Tagmose Grønkjær, Mia Skjold Tvede Henriksen, Jonas Holst, Andreas Vinther Jensen, Mikkel Jørgensen, Jonas Ross Kjærgård, Elias Vagn Illeborg Kvist, Rithma Kreie Engelbreth Larsen, Sune Liisberg, William Mathorne, Ole Morsing, Carsten Fogh Nielsen, Anna Cornelia Ploug, Anders Moe Rasmussen, Joachim Wiewiura & Magnus Møller Ziegler.

AB - Filosofien er en meget stærk og lang tanketradition, og filosoffen er en af vor kulturs paradigmatiske og auratiske vidensfigurer. Ordet ‘filosofi’ smager af dybde og alvor, mens ‘filosoffer’ ofte cirkulerer i vores offentlige debatter som særligt indviede. Men hvad er filosofi for en form for tænkning, hvad har gennem tiderne kunnet tælle som filosofi, og hvem har kunnet kalde sig filosof? Filosofien har en idéhistorie, der er andet og mere end gennemgangen af, hvad filosoffer gennem tiden har tænkt.Den idéhistoriske forskning har en konstant interesse i filosofien som kilde – det vi læser – og som anslag – måden vi læser. Denne bog samler idéhistorikere og filosoffer, der hver fra deres sted funderer over forholdet mellem filosofi og idéhistorie som tradition, fag og tilgang, men bogens primære anliggende er at reflektere over, hvordan man som idéhistoriker kan læse filosofi.I denne bog har 20 danske filosoffer og idéhistorikere, forskere såvel som studerende, skrevet korte og friske tekster om filosofiens idéhistorie. Vi kommer både tilbage i tiden til den europæiske filosofis fødsel i antikken og helt frem til nutidens kanondebatter med stop undervejs i den franske revolution, danskfaget, historiefilosofi, videnskabsteori, skøre og sande idéer.Idéhistorie har et uomgængeligt og fortløbende mellemværende med filosofien. Men hvad består dette mellemværende i? Hvordan arbejder idéhistorien med filosofi som kilde, filosoffer som vidensaktører, filosofihistorien som kontekst og materiale og lignende? Det undersøger vi i denne antologi: Hvordan idéhistorien i bredeste forstand arbejder med filosofien som kilde, tema, aktør, metode et cetera. Bogens omdrejningspunkt er filosofien som analytisk genstand for idéhistorien.Filosofi & idéhistorie udkommer i august 2024. Du kan forudbestille den her.Bogen er redigeret af Mikkel Thorup og har desuden bidrag af Jakob Bek-Thomsen, Freja Værnskjold Dzougov, Hans Fink, Mikkel Flohr, Andreas Tagmose Grønkjær, Mia Skjold Tvede Henriksen, Jonas Holst, Andreas Vinther Jensen, Mikkel Jørgensen, Jonas Ross Kjærgård, Elias Vagn Illeborg Kvist, Rithma Kreie Engelbreth Larsen, Sune Liisberg, William Mathorne, Ole Morsing, Carsten Fogh Nielsen, Anna Cornelia Ploug, Anders Moe Rasmussen, Joachim Wiewiura & Magnus Møller Ziegler.

M3 - Bidrag til bog/antologi

BT - Filosofi & Idehistorie

A2 - Thorup, Mikkel

PB - Baggrund

ER -

ID: 395443824