Anton Juul

Anton Juul

Ph.d.-stipendiat

Jeg er interesseret i krydsfeltet mellem den litteratur, begær og seksualitet. Jeg er ph.d.-stipendiat ved Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed, hvor jeg forsker i litterære repræsentationer af homoseksualitet. 

Aktuel forskning

Ph.d.-projekt: Sex efter aids: Seksualitet og queer maskulinitet i nyere dansk litteratur.

(01/09/22 - 31/08/25)

Vejleder: Michael Nebeling Petersen

I mit forskningsprojekt undersøger jeg litterære repræsentationer af ”bøssen” som figur og homoseksuelt begær som motiv i dansk litteratur fra slutningen af 90’erne til i dag, med særligt fokus på fremstillingen af promiskuøs sex. I projektet læser jeg værker af bl.a. Tomas Lagermand Lundme, Nikolaj Tange Lange, Bjørn Rasmussen, Niels Henning Falk Jensby og Mads Ananda Lodahl. 

For det første forsøger jeg i mit projekt at forholde mig til hiv/aids-epidemiens historie og vedvarende arv. Jeg er interesseret i, hvordan hiv/aids bogstaveliggjorde en forbindelse mellem sex og død, som i psykoanalysen er blevet kaldt dødsdriften ”hinsides lystprincippet”. Hvis aids-krisen almengjorde et billede af og en forestilling om den homoseksuelle mand, som én der villig til ”at risikere døden for et godt knald,” som Tim Dean skriver, hvordan ”hjemsøger” dette billede de litterære repræsentationer af bøssen og homoseksuelt begær i en tid, hvor vi sådan set kan behandle hiv/aids så effektivt, at diagnosen er gået fra ”en dødsdom” til en ”håndtérbar kronisk tilstand”, som det hedder i WHOs rapport fra 2006. Det interessante for mig er ikke så meget, om dette kan siges at være ”sandt” for alle homoseksuelle mænd eller ej, men mere at billedet af bøssen som en risikovillig og promiskuøs figur cirkulerer i den kulturelle bevidsthed, og er et billede, som rammesætter en bredere kulturel forståelse af bøssens homoseksuelle begær. Det er netop dette billede, som jeg mener, romanerne kan siges at rekonfigurere på forskellige måder.

Nogle af de centrale forskningsspørgsmål for mit projekt er:

 • På hvilke måder fremstilles homoseksuel promiskuitet?
 • Hvilke følelser og affekter bliver homoseksuel promiskuitet genstand for og anledning til?
 • Og hvordan skal vi forstå de mere negative og destruktive affekter, som romanerne sætter ord på, i forhold til repræsentationen af bøssen og hans homoseksualitet? Hvad ville det for eksempel betyde at knytte sig ”håbløst” til sin seksuelle identitet og praksis?
 • For hvem er det negative og selvdestruktive en gangbar repræsentation – hvem og hvad siger den noget om?

Disse spørgsmål synes jeg bliver særligt interessant at overveje i en historisk kontekst, hvor den homoseksuelle i stigende grad er blevet inkorporeret i den danske velfærdsstat, sikret og beskyttet ved lov, som en levedygtig kategori og som et positivt billede på seksuel frigørelse og demokratisk frihed, som noget der er værd at beskytte. Hvad siger de mere håbløse beskrivelser af homoseksualitet, som jeg finder i romanerne, om netop den fortælling om den juridiske og moralske indlemmelse i nationalstaten?

Primære forskningsområder

promiskuitet, hiv/aids-epidemiens historie, queer maskuliniteter, queer
temporaliteter og negativ affekt. Queerteori, affektteori, feministisk teori, kønsstudier, seksualitetstudier, litteraturvidenskab

Udvalgte aktiviteter

 1. Aids-krisens danske kulturhistorie

  Nebeling Petersen, Michael (Foredragsholder), Juul, Anton (Foredragsholder), Eriksen, Camilla Bruun (Foredragsholder) & Wung-Sung, Tobias de Fønss (Foredragsholder)

  23 feb. 2023

  Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

 2. The Cultural History of AIDS in Denmark: Explorations of Danish Politics, Activism, Media and Lived Experiences in Denmark

  Nebeling Petersen, Michael (Foredragsholder), Larsen, Bolette Frydendahl (Foredragsholder), Juul, Anton (Foredragsholder), Eriksen, Camilla Bruun (Foredragsholder) & Wung-Sung, Tobias de Fønss (Foredragsholder)

  18 nov. 2022

  Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

 3. Nordic Queer History Workshop

  Nebeling Petersen, Michael (Taler), Bissenbakker, Mons (Taler), Juul, Anton (Taler) & Wung-Sung, Tobias de Fønss (Taler)

  2 feb. 20233 feb. 2023

  Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typerDeltagelse i workshop, seminar og kursus

 4. Dansk kønsforsknings indre og ydre rammer

  Juul, Anton (Deltager)

  2022

  Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typerOrganisation af og deltagelse i konference

 5. AIDS-krisens kulturhistore

  Nebeling Petersen, Michael (Foredragsholder), Wung-Sung, Tobias de Fønss (Foredragsholder) & Juul, Anton (Foredragsholder)

  3 nov. 2022

  Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

ID: 188945101