Mediehistorisk seminar

Mediefaggruppen ved NorS og MEF arrangerer dette mediehistoriske seminar.

Program

  • 13.15-13.20 Velkomst
  • 13.20-13.45 Isak Thorsen: Nordisk Film Samlingen
  • 13.45-14.10 Palle Schantz Lauridsen: På sporet af Sherlock Holmes
  • 14.10-14.30 Pause
  • 14.30-14.55 Ib Poulsen: En genrehistorisk analyse
  • 14.55-15.20 Palle Bøgelund Petterson: Forsvarets mediearkiv og Theodor Christensen
  • 15.20-15.50 Spørgsmål og diskussion

Om oplæggene

Nordisk Film Samlingen

Isak Thorsen, ph.d., videnskabelig assistent, MEF

Oplægget vil handle om mit arbejde i den internationalt unikke Nordisk Film Samling, selskabets bevarede kontorarkiv. Med udgangspunkt i en enkelt graf vil jeg fortælle, hvilket arbejde der ligger bag, og hvordan grafen indgår i et større argument i 'fortolkningen' af fortiden.

På sporet af Sherlock Holmes

Palle Schantz Lauridsen, lektor, NorS

Oplægget redegør (1) for nogle af de praktiske 'glæder og sorger', jeg mødte i arbejdet med såvel analoge som digitale arkiver i forbindelse med min bog "Sherlock Holmes i Danmark" og (2) for metodiske overvejelser i tilknytning til forholdet mellem arkivarbejde og mediehistorie.

En genrehistorisk analyse

Ib Poulsen, prof. emer., RUC

I min bog Radiomontagen og dens rødder (2006) undersøger jeg udviklingen fra de såkaldte hørebilleder fra 1930'erne via featuren fra 1950'erne til radiomontagen fra 1960'erne og frem. I mit oplæg vil jeg berøre, hvad der kendetegner en sådan mediehistorisk tilgang i forhold til andre mulige, hvilke metodiske problemstillinger denne tilgang særligt indebærer, og hvordan de er forsøgt løst.

Forsvarets Mediearkiv og Theodor Christensen

Palle Bøgelund Petterson, ph.d., leder af Forsvarets Mediearkiv

I mit oplæg vil jeg både fortælle om opgaven med at indsamle, konservere og registrere de tusindvis af film og filmoptagelser som er skabt og har været brugt i Forsvaret de sidste hundrede år, og også give et indblik i mit arbejde med biografien om dokumentarfilmsinstruktøren Theodor Christensen, DOXFATHER (2014).