Ligeløn gennem 100 år
Vi markerer 100-året sammen med 5 kønshistorikere, som fortæller om tilblivelsen af loven og hvilken betydning den fik for kvinder og mænds lønninger i den offentlige sektor dengang og i dag.
Den 1. oktober 1919 trådte Loven om Statens Tjenestemænd i kraft, og hermed blev ligeløn og barsel for første gang indført som et princip for ansatte i staten.
Forud for lovens vedtagelse havde bl.a. Dansk Kvindesamfund og lærerinderne i årevis rejst kravet om ”Lige løn for lige arbejde”.
Loven var en af flere nye ligestillingslove, som blev vedtaget i kølvandet på grundlovsændringen i 1915, der bl.a. gav kvinder politisk stemmeret.
Ligelønsproblemet blev dog som bekendt ikke løst med loven af 1919. Uligelønnen er stadig en udfordring i den offentlige sektor trods revideret og ny lovgivning op gennem århundredet. Seneste eksempel på større protester mod uligelønnen i den offentlige sektor fandt sted i 2007-2008, hvor kvindefagene strejkede og demonstrerede for mere i løn.
På seminaret får vi historier om ligelønskampens op- og nedture i det 20. og 21. århundrede og indsigt i, hvordan beslutninger truffet i fortiden stadigvæk har en finger med i spillet i dagens kamp for ligeløn.
Program
- Velkomst ved Jytte Nielsen og Bente Rosenbeck
- Da løn efter køn i princippet blev afskaffet i det offentlige, ved Anna-Birte Ravn og Bente Rosenbeck
- Barselsorlov i Tjenestemandsloven af 1919, ved Anette Eklund
- Kønsneutralitet som politisk strategi, ved Jytte Larsen
- Det sejlivede lønhierarki i den offentlige sektor, ved Astrid Elkjær Sørensen
Alle er velkomne.