Mediedag på Dansk

Medieforskning og mediehistorie

De digitale medier buldrer frem – og medieforskningen følger med for at forstå og forklare de nyeste udviklinger. Det efterlader den mediehistoriske forskning i et limbo. Er det overhovedet relevant at beskæftige sig med og forske mediehistoriske emner? De spørgsmål stiller vi på Mediedagen.

Der vi være fire oplæg på Mediedagen:

 • Medie/historie: tvangsægteskab eller blindtarm?
  Lektor i medievidenskab Kim Toft Hansen sætter fokus på mediehistoriens (forcerede) position blandt studerende og i forskningens (svage) finansielle vilkår. Trods trange kår gennem flere år bør mediehistorien tage en central position i medieundervisning og medieforskning.

 • Mennesker, museer og mediehistorie
  Museumsinspektør Eva Wistoft Andersen fra ENIGMA – museum for post, tele og kommunikation – lukker os ind i maskinrummet og deler overvejelserne bag hvordan de menneskelige aspekter og kulturhistorie kan fremhæves i formidlingen af en historisk samling af tekniske genstande.

 • Særsamlinger
  Filmarkivar og ph.d. Jannie Dahl Astrup fra Det Danske Filminstituts filmarkiv, præsenterer en af arkivets talrige særsamlinger; effekter fra Vestjydsk Rejsebiograf og taler i relation til denne om egne forskningsnedslag samt videre muligheder.

 • Hvorfor mediehistorie?
  Lektor Palle Schantz Lauridsen, NorS, prøver at forstå, hvorfor mediehistorien fylder så lidt i aktuel medieforskning og argumenterer med eksempler for dens vedvarende relevans.