Marie Maegaard og Kasper Boye

Marie Maegaard og Kasper Boye holder tiltrædelsesforelæsninger.

Efter forelæsningen afholdes der reception kl. 16-18 på administrationsgangen på 2. sal i Bygning 22, hvor alle er velkomne.


Marie Maegaard: Kritisk sociolingvistik

Marie Maegaard tiltrådte den 1. august 2024 som professor i sociolingvistik på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

Torsdag den 31. oktober 2024 kl. 14.00 holder hun tiltrædelsesforelæsning under titlen Kritisk sociolingvistik.

I forelæsningen præsenterer og diskuterer Marie Maegaard sociolingvistikken som tilgang til at beskrive og forstå forholdet mellem sprog og samfund. Hun vil argumentere for, at den teoretiske og metodiske bredde i sociolingvistikken er afgørende for vores forståelse af, hvordan sproglig ideologi og sproglig praksis indgår i større samfundsprocesser. Forelæsningen giver et rids af, hvordan en særlig socio- lingvistisk forskningstradition har udviklet sig i København gennem tiden, og Maegaard illustrerer udviklingen med eksempler fra egen forskning. På den baggrund fremsætter hun en vision for kritisk sociolingvistik, hvor magtkritik/-forståelse og refleksiv vidensproduktion står centralt.

Om

Marie Maegaard er cand.mag. i dansk, med en BA i matematik, fra Københavns Universitet.

Hun arbejder bredt med sociolingvistik, herunder etnografi, diskursanalyse, variationsstudier og eksperimenter.

Hendes ph.d.-afhandling (2007) var et sprogligt-etnografisk studie af sprog og sociale kategorier blandt unge på en københavnsk folkeskole, og hendes fortsatte arbejde har kredset om at forstå sammenhænge mellem sprog og ideologi på mange forskellige niveauer, fra de mindste detaljer til de helt store linjer.

Marie Maegaard har haft forskningsophold ved Cardiff University (Wales), Universität Bern (Schweiz) og Ilisimatusarfik (Kalaallit Nunaat/Grønland), hvor hun desuden siden 2021 har været adjungeret professor.

Hun har været leder af flere større forskningsprojekter og internationale netværker, blandt andet projekterne Dialect in the Periphery (2015-2019) og Variation in Kalaallit Nunaat (2022-2026), samt netværket Language, Gender and Sexuality in a Global Materiality Perspective (2016-17). Siden 2016 har hun desuden været leder af Sprogforandringscentret LANCHART.


Kasper Boye: Fra meningen med grammatik til meningen med livet

Kasper Boye tiltrådte den 1. juni 2024 som professor i lingvistik på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

Torsdag den 31. oktober 2024 kl. 15.00 holder han tiltrædelsesforelæsning under titlen Fra meningen med grammatik til meningen med livet.

Humaniora er under pres, og med humaniora sprogfagene og lingvistikken. Humaniora har bl.a. reageret ved at styrke sin anvendelsesorientering og forsøge at bidrage til at løse eller i hvert fald forstå de store udfordringer, vores samfund står over for, og der findes nu både humanistisk sundhedsforskning og humanistisk klimaforskning. Det er godt, men i sin forelæsning argumenterer

Kasper Boye for uomgængeligheden af humanistisk grundforskning eksemplificeret ved almenlingvistisk forskning. Blandt argumenterne er, at sproget er af afgørende betydning for menneskelivet, og at lingvistiske indsigter kan bidrage til vigtige erkendelser også uden for det sprogligvidenskabelige genstandsfelt.

Efter forelæsningen afholdes der fælles reception for Kasper Boye og Marie Maegaard kl. 16-18 på administrationsgangen på 2. sal i Bygning 22, hvor alle er velkomne.

Om

Kasper Boye er cand.mag. i dansk og lingvistik fra Syddansk Universitet og ph.d. fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet. Hans forskningsinteresser ligger inden for grammatik og semantik og omfatter bl.a. sproglig kategorisering, grammatikalisering, betydningsstruktur, afasi og de sprogvidenskabelige grundspørgsmål: Hvad er grammatik, og hvorfor har alle naturlige sprog det i større eller mindre omfang?

Kasper Boyes ph.d.- og postdocstipendier var eksternt finansierede (af hhv. Danmarks Frie Forsknings- fond og Carlsbergfondet), og siden har han modtaget større eksterne forskningsbevillinger til projekterne Prominence and Grammar in Mind and Brain (UCPH Excellence Programme for Interdisciplinary Research, 2013-2018), What is Grammar? (Carlsbergfondet, 2020-2021) og Grammar and Agrammatism in Greenlandic (Danmarks Frie Forskningsfond, 2023-2026).

I 2012 modtog han Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje og medfølgende prislegat, der hvert år uddeles til en yngre forsker for en særlig betydelig afhandling eller en samlet videnskabelig indsats, der er offentliggjort inden for de sidste fem år.