Forskere fra RUC og KU går sammen om konference om queerhistorie
Roskilde Universitet og Københavns Universitet samarbejder om at præsentere og diskutere forskning på den fælles konference ’Queer Pasts: What’s Queer in Queer History?’.

Den internationale konference ’Queer Pasts: What’s Queer in Queer History?’ sætter fokus på, hvordan queer- og transhistorie laves, fortolkes og skrives – og spørger, hvad det egentlig vil sige, at historie er queer. Konferencen byder på kritiske diskussioner om metoder og teorier samt hvilke analytiske greb, der på forskellig vis kan åbne arkiverne og historien.
Konferencen afholdes 21.-23. maj 2025 i København og Roskilde og er et samarbejde mellem Roskilde Universitet og Københavns Universitet. Det er folkene bag to forskningsprojekter, der er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond, som har slået sig sammen om konferencen. Det drejer sig om ’New Stories of Same-Sex Relations 1870-2020’ ledet af professor Rikke Andreassen fra Roskilde Universitet og ’ The Cultural History of Aids (CHAD)’ ledet af Michael Nebeling Petersen ved Københavns Universitets Center for køn, seksualitet og forskellighed.
Nye kilder til at åbne historien op
Konferencens gennemgående tema er synlighed. Forskningen, som konferencen diskuterer og præsenterer, handler ikke kun om at identificere LGBTQ+-personer i historien, men også om at gentænke, hvordan historien skrives. Hvilke kilder bruger man, og hvordan går man til dem? Hvilke stemmer bliver hørt – og hvilke bliver stadig overset?
Queerhistorie fylder ikke meget i de klassiske arkiver, og det udfordrer de traditionelle forestillinger om historisk repræsentation. Mange queerliv og erfaringer er forsvundet eller fortrængt i mainstream historiske narrativer.
Derfor arbejder queerhistorikere ofte med kreative metoder og alternative kilder – som breve, dagbøger, fotografier, retsprotokoller og mundtlige overleveringer – for at rekonstruere LGBTQ+-personers historie.
”Queerhistorie handler ikke kun om at afdække bøsser, lesbiske og transpersoner i fortiden – det handler i lige så høj grad om at finde nye kilder og nye innovative metoder til at åbne den historiske fortid på, for at få et mere nuanceret billede af vores alles fælles historie, som også indeholder marginaliserede personers fortællinger,” siger Rikke Andreassen.
Konferencen samler forskere og oplægsholdere fra hele verden. Blandt hovedtalerne er professor Anjali Arondekar fra University of California, Santa Cruz (USA), og professor Matt Cook fra Oxford University (England), begge centrale profiler inden for queerhistorieforskning.
Professor Rikke Andreassen har tidligere i år udgivet bogen ’De nye kvinder: Kærlighed og queers 1870-1920’. Læs mere om bogen i denne artikel på Roskilde Universitets hjemmeside.
Lektor Michael Nebeling Petersen har sammen med en række kolleger netop udgivet bogen Aids-krisens Danmarkshistorie. Læs mere om bogen på Københavns Universitets hjemmside.