For a Greater Horn of Africa Sea Patrol: A Strategic Analysis of the Somali Pirate Challenge

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

  • Lars Bangert Struwe

Antallet af piratoverfald i farvandet ud for Somalia og Aden-bugten er på kun et år mere end fordoblet til 111 angreb i 2008. Derved udgør de somaliske pirater en voldsom trussel mod sejladsen gennem Suezkanalen og dermed mod en af de vigtigste søruter i verden. Somalia er ikke selv i stand til at løse piratproblemet, og det internationale samfund har hidtil nok reageret, men ikke ageret på problemet. Flere og flere flådefartøjer er blevet sendt til området, uden at man har udtænkt en mere langsigtet løsning.

Piraterne er kriminelle, der skal bekæmpes af den lokale politimyndighed. Da en sådan ikke eksisterer i Somalia, og da ingen stater synes rede til at intervenere og stoppe den 20 år gamle borgerkrig, kan man indtil videre kun symptombehandle pirateriet ved at bekæmpe det til søs. En del er allerede sket med den store flådetilstedeværelse, men man må arbejde hen mod en langt mere permanent, regionalt baseret løsning.

Denne rapport foreslår, at der oprettes en regionalbaseret maritim enhed: Great Horn of Africa Sea Patrol. Denne skal stå for overvågning og sikring af den fri sejlads i området og for opgaver som fiskerinspektion og miljøovervågning. Great Horn of Africa Sea Patrol skal bestå af elementer fra kyststaterne fra Egypten i nord til Tanzania i syd, dækkende Afrikas Horn. Enheden skal oprettes med kapacitetsstøtte fra de stater, der allerede har en flådetilstedeværelse i området.

OriginalsprogEngelsk
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagDansk Institut for Militære Studier
Antal sider42
StatusUdgivet - 2009

ID: 23088762