Inventering af stemmehygiejniske råd i Danmark.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Formålet med undersøgelsen var, at give et samlet billede af de stemmehygiejniske råd der gives i logopædisk praksis i Danmark anno 2010, samt gennem litteratursøgning at undersøge den teoretiske baggrund for dem. De indsamlede råd stammer fra landets tale-høreinstitutter og kommunikationscentre og hvert sted er repræsenteret med minimum én liste af stemmehygiejniske råd. I alt indkom 548 råd.
Helt enslydende råd og råd med nogenlunde samme betydning blev derefter lagt sammen og tilbage stod 49 råd/emner der bliver præsenteret i fig. 1. De 49 råd blev kategoriseret i grupper efter indhold, hvilke udgør rubrikkerne (1-13) i denne artikel.
En del af den teoretiske underbygning er tilkommet efter bachelorprojektets afslutning. Artikelbaserne Medline og PsycInfo er brugt i litteratursøgningen. Det var ikke muligt at finde evidens i form af videnskabelige undersøgelser for alle stemmehygiejniske råd. I manglen på dette vil der også blive refereret til lærebøger på stemmeområdet. Af pladshensyn rummer artiklen kun henvisninger til et illustrativt udvalg af litteratur og forskningsresultater. Til nogle af rådene kunne ikke findes nogen teoretisk baggrund i litteraturen.
OriginalsprogDansk
TidsskriftDansk Audiologopaedi
Vol/bind47
Udgave nummer4
Sider (fra-til)26-41
Antal sider16
ISSN0105-7200
StatusUdgivet - 2011

ID: 38304880