Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig. / Petersen, Jan Heegård.

I: NyS, Bind 49, 2015, s. 61-97.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Petersen, JH 2015, 'Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig', NyS, bind 49, s. 61-97.

APA

Petersen, J. H. (2015). Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig. NyS, 49, 61-97.

Vancouver

Petersen JH. Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig. NyS. 2015;49:61-97.

Author

Petersen, Jan Heegård. / Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig. I: NyS. 2015 ; Bind 49. s. 61-97.

Bibtex

@article{ccc16e07ca424ff8b1ae00ace53b728b,
title = "Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilf{\ae}ldet egentlig",
abstract = "Artiklen afrapporterer en unders{\o}gelse af sammenh{\ae}ngen mellem topologi, pragmatisk betydning og variation i varigheden af udtalen af adverbialet egentlig, og artiklen lader variation i varighed v{\ae}re en afspejling af graden af fonetisk reduktion henholdsvis ekspansion. Unders{\o}gelsen viser at der er en stor variation i udtalen af egentlig i henhold til adverbialets placering i s{\ae}tningsskemaet, der traditionelt anvendes for dansk syntaks. P{\aa} alle andre pladser en {\textquoteright}lille a{\textquoteright} har egentlig som oftest lang varighed, dvs. udtales ekspanderet, mens ordet p{\aa} lille a udviser stor variation, fra optimalt ekspanderet til kraftigt reduceret. Unders{\o}gelsen viser ogs{\aa} at der er stor forskel imellem de enkelte talere mht. varighed, og at der er en vis men ikke afg{\o}rende sammenh{\ae}ng mellem egentligs varighed og taletempo. I en multifaktoriel fixed-effect regressionsanalyse sammenholdes disse faktorer med faktorer der i andre studier har vist sig at spille ind p{\aa} fonetisk reduktion. Analysen viser at topologisk placering, talehastighed og final eller ikke final placering i ytringen p{\aa}virker egentligs varighed i signifikant grad, men at ogs{\aa} andre faktorer spiller ind, fx talers k{\o}n og alder og om egentlig st{\aa}r foran et andet adverbial eller ej. Resultaterne bliver i diskussionen sat i perspektiv til andre, danske og internationale unders{\o}gelser, og artiklen afrundes med bud p{\aa} hvilke konsekvenser resultaterne kan have for fremtidig udforskning af {\aa}rsager til fonetisk reduktion og af sammenh{\ae}ngen mellem sprogets udtryksside og pragmatiske funktion.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Fonetisk reduktion, Mixed-effect regressionsanalyse",
author = "Petersen, {Jan Heeg{\aa}rd}",
year = "2015",
language = "Dansk",
volume = "49",
pages = "61--97",
journal = "NyS",
issn = "0106-8040",
publisher = "Dansk Sprogn{\ae}vn",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig

AU - Petersen, Jan Heegård

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Artiklen afrapporterer en undersøgelse af sammenhængen mellem topologi, pragmatisk betydning og variation i varigheden af udtalen af adverbialet egentlig, og artiklen lader variation i varighed være en afspejling af graden af fonetisk reduktion henholdsvis ekspansion. Undersøgelsen viser at der er en stor variation i udtalen af egentlig i henhold til adverbialets placering i sætningsskemaet, der traditionelt anvendes for dansk syntaks. På alle andre pladser en ’lille a’ har egentlig som oftest lang varighed, dvs. udtales ekspanderet, mens ordet på lille a udviser stor variation, fra optimalt ekspanderet til kraftigt reduceret. Undersøgelsen viser også at der er stor forskel imellem de enkelte talere mht. varighed, og at der er en vis men ikke afgørende sammenhæng mellem egentligs varighed og taletempo. I en multifaktoriel fixed-effect regressionsanalyse sammenholdes disse faktorer med faktorer der i andre studier har vist sig at spille ind på fonetisk reduktion. Analysen viser at topologisk placering, talehastighed og final eller ikke final placering i ytringen påvirker egentligs varighed i signifikant grad, men at også andre faktorer spiller ind, fx talers køn og alder og om egentlig står foran et andet adverbial eller ej. Resultaterne bliver i diskussionen sat i perspektiv til andre, danske og internationale undersøgelser, og artiklen afrundes med bud på hvilke konsekvenser resultaterne kan have for fremtidig udforskning af årsager til fonetisk reduktion og af sammenhængen mellem sprogets udtryksside og pragmatiske funktion.

AB - Artiklen afrapporterer en undersøgelse af sammenhængen mellem topologi, pragmatisk betydning og variation i varigheden af udtalen af adverbialet egentlig, og artiklen lader variation i varighed være en afspejling af graden af fonetisk reduktion henholdsvis ekspansion. Undersøgelsen viser at der er en stor variation i udtalen af egentlig i henhold til adverbialets placering i sætningsskemaet, der traditionelt anvendes for dansk syntaks. På alle andre pladser en ’lille a’ har egentlig som oftest lang varighed, dvs. udtales ekspanderet, mens ordet på lille a udviser stor variation, fra optimalt ekspanderet til kraftigt reduceret. Undersøgelsen viser også at der er stor forskel imellem de enkelte talere mht. varighed, og at der er en vis men ikke afgørende sammenhæng mellem egentligs varighed og taletempo. I en multifaktoriel fixed-effect regressionsanalyse sammenholdes disse faktorer med faktorer der i andre studier har vist sig at spille ind på fonetisk reduktion. Analysen viser at topologisk placering, talehastighed og final eller ikke final placering i ytringen påvirker egentligs varighed i signifikant grad, men at også andre faktorer spiller ind, fx talers køn og alder og om egentlig står foran et andet adverbial eller ej. Resultaterne bliver i diskussionen sat i perspektiv til andre, danske og internationale undersøgelser, og artiklen afrundes med bud på hvilke konsekvenser resultaterne kan have for fremtidig udforskning af årsager til fonetisk reduktion og af sammenhængen mellem sprogets udtryksside og pragmatiske funktion.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Fonetisk reduktion

KW - Mixed-effect regressionsanalyse

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 49

SP - 61

EP - 97

JO - NyS

JF - NyS

SN - 0106-8040

ER -

ID: 145148366