Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension: en stilistisk-retorisk analyse af urbane stednavne i det københavnske byrum

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Standard

Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension : en stilistisk-retorisk analyse af urbane stednavne i det københavnske byrum. / Sandst, Line.

Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2016. 877 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Harvard

Sandst, L 2016, Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension: en stilistisk-retorisk analyse af urbane stednavne i det københavnske byrum. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

APA

Sandst, L. (2016). Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension: en stilistisk-retorisk analyse af urbane stednavne i det københavnske byrum. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Sandst L. Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension: en stilistisk-retorisk analyse af urbane stednavne i det københavnske byrum. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2016. 877 s.

Author

Sandst, Line. / Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension : en stilistisk-retorisk analyse af urbane stednavne i det københavnske byrum. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2016. 877 s.

Bibtex

@phdthesis{40e5c80bc0924f299260bc1291361198,
title = "Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension: en stilistisk-retorisk analyse af urbane stednavne i det k{\o}benhavnske byrum",
abstract = "Afhandlingen er en eksplorativ unders{\o}gelse af urbane stednavne i K{\o}benhavn. Det gennemg{\aa}ende tema er navnedannelse og betydningsdannelse ved brug af navne, samt motiverne bag disse valg. Fokus er byvandrerens m{\o}de med proprier p{\aa} skrift i byen, men ogs{\aa} proprier p{\aa} kort, i offentlige registre og proprier i talesproget unders{\o}ges, for at opn{\aa} en bedre forst{\aa}else af betydningsdannelse ved brug af proprier afh{\ae}ngig af de forskellige kommunikationssituationer, proprier optr{\ae}der i. Med udgangspunkt i tre unders{\o}gelsesomr{\aa}der gransker jeg et onomastisk tr{\ae}k/en tendens, som er s{\ae}rligt fremtr{\ae}dende i unders{\o}gelsesomr{\aa}det i overensstemmelse med observationer af indsamlede urbane stednavne i hvert unders{\o}gelsesomr{\aa}de. Afhandlingen belyser tre forskellige temaer med hvert unders{\o}gelsesomr{\aa}de som repr{\ae}sentant, men de unders{\o}gte problemstillinger er ikke specifikke i den forstand, at samme tendenser ikke ogs{\aa} findes uden for unders{\o}gelsesomr{\aa}derne og i andre byer. Ved analyse af urbane stednavne i det f{\o}rste unders{\o}gelsesomr{\aa}de i Indre By unders{\o}ges navnedannelse og betydningsdannelse. Med afs{\ae}t i kommercielle navne unders{\o}ges fire proprialiserings- og betydningsstrategier. Jeg pr{\ae}senterer det, jeg kalder, diskursen for propriers placering i byen, unders{\o}ger betydningspotentialet ved multimodalitet i proprier, diskuterer navnedannelse med appellativ i bestemt form, og diskuterer en ung navnetype med foranstillet lokalitetsbeskriver i fast appositionel forbindelse til andetleddet, der ligner en m{\aa}de at danne ”{\o}jeblikkelig proprium” p{\aa}. Ved analyse af urbane stednavne i unders{\o}gelsesomr{\aa}de to i byudviklingsomr{\aa}det Carlsberg-grunden, unders{\o}ges stedsbranding ved brug af officielle gade- og pladsnavne. Jeg unders{\o}ger en e-mailkorrespondance mellem Carlsberg-navngivningsarbejdsgruppe og Vejnavnen{\ae}vnet, der gik forud for vedtagelsen af tolv nye navne til Carlsberg-grunden 1. august 2014. Jeg analyserer motiverne bag navneforslagene fra hver interessentgruppe og unders{\o}ger hvorfor nogle navneforslag frav{\ae}lges, mens andre v{\ae}lges. Ved analyse af urbane stednavne i det tredje unders{\o}gelsesomr{\aa}de i bydelen N{\o}rrebro unders{\o}ges det, hvordan forestillingen om byer i byen kan skabes ved brug af (prim{\ae}rt) gadenavne. Jeg diskuterer gruppenavngivning som et retorisk v{\ae}rkt{\o}j med potentiale til det jeg kalder onomastisk skalareduktion, og jeg belyser, hvorfor og hvordan den retoriske strategi kan lykkes efter denne hensigt, mens den andre gange mislykkes.",
author = "Line Sandst",
note = "Afhandlingen er i to bd.",
year = "2016",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension

T2 - en stilistisk-retorisk analyse af urbane stednavne i det københavnske byrum

AU - Sandst, Line

N1 - Afhandlingen er i to bd.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Afhandlingen er en eksplorativ undersøgelse af urbane stednavne i København. Det gennemgående tema er navnedannelse og betydningsdannelse ved brug af navne, samt motiverne bag disse valg. Fokus er byvandrerens møde med proprier på skrift i byen, men også proprier på kort, i offentlige registre og proprier i talesproget undersøges, for at opnå en bedre forståelse af betydningsdannelse ved brug af proprier afhængig af de forskellige kommunikationssituationer, proprier optræder i. Med udgangspunkt i tre undersøgelsesområder gransker jeg et onomastisk træk/en tendens, som er særligt fremtrædende i undersøgelsesområdet i overensstemmelse med observationer af indsamlede urbane stednavne i hvert undersøgelsesområde. Afhandlingen belyser tre forskellige temaer med hvert undersøgelsesområde som repræsentant, men de undersøgte problemstillinger er ikke specifikke i den forstand, at samme tendenser ikke også findes uden for undersøgelsesområderne og i andre byer. Ved analyse af urbane stednavne i det første undersøgelsesområde i Indre By undersøges navnedannelse og betydningsdannelse. Med afsæt i kommercielle navne undersøges fire proprialiserings- og betydningsstrategier. Jeg præsenterer det, jeg kalder, diskursen for propriers placering i byen, undersøger betydningspotentialet ved multimodalitet i proprier, diskuterer navnedannelse med appellativ i bestemt form, og diskuterer en ung navnetype med foranstillet lokalitetsbeskriver i fast appositionel forbindelse til andetleddet, der ligner en måde at danne ”øjeblikkelig proprium” på. Ved analyse af urbane stednavne i undersøgelsesområde to i byudviklingsområdet Carlsberg-grunden, undersøges stedsbranding ved brug af officielle gade- og pladsnavne. Jeg undersøger en e-mailkorrespondance mellem Carlsberg-navngivningsarbejdsgruppe og Vejnavnenævnet, der gik forud for vedtagelsen af tolv nye navne til Carlsberg-grunden 1. august 2014. Jeg analyserer motiverne bag navneforslagene fra hver interessentgruppe og undersøger hvorfor nogle navneforslag fravælges, mens andre vælges. Ved analyse af urbane stednavne i det tredje undersøgelsesområde i bydelen Nørrebro undersøges det, hvordan forestillingen om byer i byen kan skabes ved brug af (primært) gadenavne. Jeg diskuterer gruppenavngivning som et retorisk værktøj med potentiale til det jeg kalder onomastisk skalareduktion, og jeg belyser, hvorfor og hvordan den retoriske strategi kan lykkes efter denne hensigt, mens den andre gange mislykkes.

AB - Afhandlingen er en eksplorativ undersøgelse af urbane stednavne i København. Det gennemgående tema er navnedannelse og betydningsdannelse ved brug af navne, samt motiverne bag disse valg. Fokus er byvandrerens møde med proprier på skrift i byen, men også proprier på kort, i offentlige registre og proprier i talesproget undersøges, for at opnå en bedre forståelse af betydningsdannelse ved brug af proprier afhængig af de forskellige kommunikationssituationer, proprier optræder i. Med udgangspunkt i tre undersøgelsesområder gransker jeg et onomastisk træk/en tendens, som er særligt fremtrædende i undersøgelsesområdet i overensstemmelse med observationer af indsamlede urbane stednavne i hvert undersøgelsesområde. Afhandlingen belyser tre forskellige temaer med hvert undersøgelsesområde som repræsentant, men de undersøgte problemstillinger er ikke specifikke i den forstand, at samme tendenser ikke også findes uden for undersøgelsesområderne og i andre byer. Ved analyse af urbane stednavne i det første undersøgelsesområde i Indre By undersøges navnedannelse og betydningsdannelse. Med afsæt i kommercielle navne undersøges fire proprialiserings- og betydningsstrategier. Jeg præsenterer det, jeg kalder, diskursen for propriers placering i byen, undersøger betydningspotentialet ved multimodalitet i proprier, diskuterer navnedannelse med appellativ i bestemt form, og diskuterer en ung navnetype med foranstillet lokalitetsbeskriver i fast appositionel forbindelse til andetleddet, der ligner en måde at danne ”øjeblikkelig proprium” på. Ved analyse af urbane stednavne i undersøgelsesområde to i byudviklingsområdet Carlsberg-grunden, undersøges stedsbranding ved brug af officielle gade- og pladsnavne. Jeg undersøger en e-mailkorrespondance mellem Carlsberg-navngivningsarbejdsgruppe og Vejnavnenævnet, der gik forud for vedtagelsen af tolv nye navne til Carlsberg-grunden 1. august 2014. Jeg analyserer motiverne bag navneforslagene fra hver interessentgruppe og undersøger hvorfor nogle navneforslag fravælges, mens andre vælges. Ved analyse af urbane stednavne i det tredje undersøgelsesområde i bydelen Nørrebro undersøges det, hvordan forestillingen om byer i byen kan skabes ved brug af (primært) gadenavne. Jeg diskuterer gruppenavngivning som et retorisk værktøj med potentiale til det jeg kalder onomastisk skalareduktion, og jeg belyser, hvorfor og hvordan den retoriske strategi kan lykkes efter denne hensigt, mens den andre gange mislykkes.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Urbane stednavne - storbyens sproglige dimension

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

ER -

ID: 157035933