Supplering af en igangværende ordbog

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Standard

Supplering af en igangværende ordbog. / Wills, Tarrin; Battista, Simonetta; Jóhannsson, Ellert Þór.

2022. Abstract from 16 konferensen om lexikografi i Norden, Lund, Sweden.

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Harvard

Wills, T, Battista, S & Jóhannsson, EÞ 2022, 'Supplering af en igangværende ordbog', 16 konferensen om lexikografi i Norden, Lund, Sweden, 27/04/2022 - 29/04/2022.

APA

Wills, T., Battista, S., & Jóhannsson, E. Þ. (2022). Supplering af en igangværende ordbog. Abstract from 16 konferensen om lexikografi i Norden, Lund, Sweden.

Vancouver

Wills T, Battista S, Jóhannsson EÞ. Supplering af en igangværende ordbog. 2022. Abstract from 16 konferensen om lexikografi i Norden, Lund, Sweden.

Author

Wills, Tarrin ; Battista, Simonetta ; Jóhannsson, Ellert Þór. / Supplering af en igangværende ordbog. Abstract from 16 konferensen om lexikografi i Norden, Lund, Sweden.

Bibtex

@conference{94fadcff3b3f4bcb90071c8745f1d35c,
title = "Supplering af en igangv{\ae}rende ordbog",
abstract = "Ordbog over det norr{\o}ne prosasprog (ONP) er et ordbogsprojekt ved K{\o}benhavns Universitet som registrerer ordforr{\aa}det i oldnordiske prosatekster, overleveret i norske og islandske h{\aa}ndskrifter fra ca. 1150 til slutningen af middelalderen. ONP eksisterer nu som digital online ordbog, som stadig er under udarbejdelse. P{\aa} nuv{\ae}rende tidspunkt er ca. 50% af opslagsordene blevet redigeret. Den nyeste udgave af ONP online (onp.ku.dk) blev lanceret i 2019 og indeholder adskillige links til andre relevante ressourcer og digitale hj{\ae}lpemidler (cf. Johannsson et. al. 2021). S{\aa}ledes f{\aa}r brugerne adgang til et bredere spektrum af oplysninger om periodens ordforr{\aa}d end hvad man ellers har kunnet hente i en traditionel ordbog. Onlineudgaven samler materiale fra den trykte ordbog, alle upublicerede citater fra ordbogens seddelsamling og nye redigerede artikler (cf. Johannsson & Battista 2016). Materialets uhomogene karakter giver nogle udfordringer for b{\aa}de redakt{\o}rer og brugere. ONP er ikke et f{\ae}rdigt, harmoniseret opslagsv{\ae}rk: hvordan kan den v{\ae}re nyttig for en bruger, n{\aa}r der f.eks. ikke findes definitioner til alle ordene?I denne pr{\ae}sentation vil vi fokusere p{\aa} ONP i lys af konferencens tema (leksikografiske udfordringer) og diskutere hvordan man kan supplere manglende leksikografiske oplysninger fra andre digitale kilder. Vi g{\o}r rede for hvilke ressourcer der anvendes for at supplere onlineudgaven, b{\aa}de {\ae}ldre ordb{\o}ger, elektroniske udgaver, andre ordbogsprojekter, h{\aa}ndskriftskataloger og billeder mv. Vi vil diskutere hvordan forskellige digitale ressourcer knyttes til artikelstrukturen og dermed tilf{\o}jer supplerende leksikografiske oplysninger. Resultatet er, at, selvom ikke alle ordbogsartiklerne i ONP Online er homogene, har brugerne adgang til betydninger og andre historiske og semantiske ressourcer til n{\ae}sten alle opslagsord, ogs{\aa} dem der ikke er f{\ae}rdigredigerede. ",
author = "Tarrin Wills and Simonetta Battista and J{\'o}hannsson, {Ellert {\TH}{\'o}r}",
year = "2022",
language = "Dansk",
note = "16 konferensen om lexikografi i Norden, NFL ; Conference date: 27-04-2022 Through 29-04-2022",
url = "https://nordisk-leksikografi.com/konferenser/konferens-lund-2022/",

}

RIS

TY - ABST

T1 - Supplering af en igangværende ordbog

AU - Wills, Tarrin

AU - Battista, Simonetta

AU - Jóhannsson, Ellert Þór

N1 - Conference code: 16

PY - 2022

Y1 - 2022

N2 - Ordbog over det norrøne prosasprog (ONP) er et ordbogsprojekt ved Københavns Universitet som registrerer ordforrådet i oldnordiske prosatekster, overleveret i norske og islandske håndskrifter fra ca. 1150 til slutningen af middelalderen. ONP eksisterer nu som digital online ordbog, som stadig er under udarbejdelse. På nuværende tidspunkt er ca. 50% af opslagsordene blevet redigeret. Den nyeste udgave af ONP online (onp.ku.dk) blev lanceret i 2019 og indeholder adskillige links til andre relevante ressourcer og digitale hjælpemidler (cf. Johannsson et. al. 2021). Således får brugerne adgang til et bredere spektrum af oplysninger om periodens ordforråd end hvad man ellers har kunnet hente i en traditionel ordbog. Onlineudgaven samler materiale fra den trykte ordbog, alle upublicerede citater fra ordbogens seddelsamling og nye redigerede artikler (cf. Johannsson & Battista 2016). Materialets uhomogene karakter giver nogle udfordringer for både redaktører og brugere. ONP er ikke et færdigt, harmoniseret opslagsværk: hvordan kan den være nyttig for en bruger, når der f.eks. ikke findes definitioner til alle ordene?I denne præsentation vil vi fokusere på ONP i lys af konferencens tema (leksikografiske udfordringer) og diskutere hvordan man kan supplere manglende leksikografiske oplysninger fra andre digitale kilder. Vi gør rede for hvilke ressourcer der anvendes for at supplere onlineudgaven, både ældre ordbøger, elektroniske udgaver, andre ordbogsprojekter, håndskriftskataloger og billeder mv. Vi vil diskutere hvordan forskellige digitale ressourcer knyttes til artikelstrukturen og dermed tilføjer supplerende leksikografiske oplysninger. Resultatet er, at, selvom ikke alle ordbogsartiklerne i ONP Online er homogene, har brugerne adgang til betydninger og andre historiske og semantiske ressourcer til næsten alle opslagsord, også dem der ikke er færdigredigerede.

AB - Ordbog over det norrøne prosasprog (ONP) er et ordbogsprojekt ved Københavns Universitet som registrerer ordforrådet i oldnordiske prosatekster, overleveret i norske og islandske håndskrifter fra ca. 1150 til slutningen af middelalderen. ONP eksisterer nu som digital online ordbog, som stadig er under udarbejdelse. På nuværende tidspunkt er ca. 50% af opslagsordene blevet redigeret. Den nyeste udgave af ONP online (onp.ku.dk) blev lanceret i 2019 og indeholder adskillige links til andre relevante ressourcer og digitale hjælpemidler (cf. Johannsson et. al. 2021). Således får brugerne adgang til et bredere spektrum af oplysninger om periodens ordforråd end hvad man ellers har kunnet hente i en traditionel ordbog. Onlineudgaven samler materiale fra den trykte ordbog, alle upublicerede citater fra ordbogens seddelsamling og nye redigerede artikler (cf. Johannsson & Battista 2016). Materialets uhomogene karakter giver nogle udfordringer for både redaktører og brugere. ONP er ikke et færdigt, harmoniseret opslagsværk: hvordan kan den være nyttig for en bruger, når der f.eks. ikke findes definitioner til alle ordene?I denne præsentation vil vi fokusere på ONP i lys af konferencens tema (leksikografiske udfordringer) og diskutere hvordan man kan supplere manglende leksikografiske oplysninger fra andre digitale kilder. Vi gør rede for hvilke ressourcer der anvendes for at supplere onlineudgaven, både ældre ordbøger, elektroniske udgaver, andre ordbogsprojekter, håndskriftskataloger og billeder mv. Vi vil diskutere hvordan forskellige digitale ressourcer knyttes til artikelstrukturen og dermed tilføjer supplerende leksikografiske oplysninger. Resultatet er, at, selvom ikke alle ordbogsartiklerne i ONP Online er homogene, har brugerne adgang til betydninger og andre historiske og semantiske ressourcer til næsten alle opslagsord, også dem der ikke er færdigredigerede.

M3 - Konferenceabstrakt til konference

T2 - 16 konferensen om lexikografi i Norden

Y2 - 27 April 2022 through 29 April 2022

ER -

ID: 318020783