Baggrunden for Louis Hjelmslevs virke var en markant række af begavede sprogforskere i København, hvis idéer han tog udgangspunkt i. Otto Jespersen og Holger Pedersen var de mest betydningsfulde. Men også Hjelmslevs umiddelbare samtid betød noget. Med inspiration fra tilsvarende kredse i Prag, Paris og Genève oprettede Hjelmslev sammen med en gruppe yngre kandidater og studerende en sammenslutning for lingvister i København. Kredsen eksisterer endnu under sit franske dæknavn Cercle linguistique de Copenhague, men hedder i daglig tale blot Lingvistkredsen. Hjelmslev var initiativtager til og medstifter af Lingvistkredsen og fungerede som formand i mange år.
Læs Lingvistkredsens monografiserie: Travaux du Cercle Linguistique de Copenhague. Her kan du også downloade digitaliserede versioner af udvalgte bind.
I Lingvistkredsen blev der afholdt adskillige møder i Hjelmslevs tid (og siden), og disse møder var et fast holdepunkt for alle landets sproginteresserede. Fra de første møder i Lingvistkredsen arbejdede man på et omfattende terminologisk og systematisk projekt med at forny sprogvidenskaben. Formålet var at udnytte landvindingerne efter især Ferdinand de Saussure, og der blev etableret komiteer for mange delområder af sprogvidenskaben.
Projekt Infrastrukturalisme og Lingvistkredsen
Gennem Projekt Infrastrukturalisme får vi mulighed for at se teoriudvikling som del af et kollektivt arbejde i Lingvistkredsens regie med nogle af de vigtigste lingvister inden for strukturalistisk lingvistik fra det 20. århundrede som hovedpersoner. Ved at gøre arkivmaterialet tilgængeligt har vi mulighed for at se nærmere på, hvordan relevante problemstillinger er blevet behandlet, inden løsningerne på de pågældende problemstillinger blev publiceret. Særlig udviklingen frem mod en Glossematik får vi indblik i gennem brevvekslingerne. Hvis man vil arbejde videre kan man se på referaterne fra Lingvistkredsens møder. De har stor relevans for det filologiske perspektiv på sprogvidenskabens historie. Projekt Infrastrukturalisme rummer nemlig også vigtige stikord til sprogvidenskabens historie i et filologisk perspektiv.