Praktiksamarbejde
Praktikordningen på NorS er et projektorienteret forløb mellem en studerende og en arbejdsplads.
Studerende kan indgå i et forløb – i daglig tale blot "praktik" – hvor de udfører projekter eller opgaver for en virksomhed, organisation eller myndighed. I et projektorienteret forløb skal den studerende afprøve og udvikle sine akademiske kompetencer ved at udføre konkrete opgaver. Under forløbet har den studerende både en vejleder fra virksomheden og en vejleder på universitetet. Den studerende afslutter forløbet med en eksamen i form at udarbejdelse af en rapport.
Den studerende kan i et projektorienteret forløb løse afgrænsede projekter eller opgaver. Den studerende kan tilbyde generel, akademisk bistand inden for fx organisering, formidling, analyse og markedsføring.
Den studerende kan også tilbyde fagspecifikke kompetencer fra deres respektive uddannelser: Dansk, Finsk, Indoeuropæisk, Lingvistik, Kønsstudier og Sprogpsykologi.
Du får:
- løst konkrete opgaver af en fagligt kvalificeret studerende
- større rekrutteringsmuligheder blandt universitetsstuderende
- tilført engageret og veluddannet arbejdskraft
- adgang til den nyeste viden, analyser og metoder fra den studerendes fagområde
- en kompetent og nysgerrig medspiller som kan bringe ny energi til din virksomhed.
Et projektorienteret forløb er typisk placeret i tidsrummet september til januar eller februar til juni, efter aftale mellem studerende og virksomhed.
Et projektorienteret forløb må ikke være studietidsforlængende. Det er normeret til 15 ECTS-point, hvilket svarer til et halvt semesters arbejde. Den studerende har på denne måde mulighed for at følge kurser svarende til yderligere 15 ECTS-point sideløbende med sit projektorienterede forløb. Instituttet anbefaler derfor 1-2 ugentlige fridage hvor den studerende har mulighed for at studere.
Et 15 ECTS-point projektorienteret forløb må svare til tre måneders fuldtidsarbejde, dvs. 420 timer, hvoraf 200-300 timer af selve forløbet er hos værtsvirksomheden. Den resterende tid bruger den studerende på opgaveskrivning. Forløb som overskrider dette, vil ikke blive godkendt.
Timerne kan – efter aftale mellem den studerende og arbejdspladsen – bruges over en kortere periode eller spredes ud over hele semesteret med færre timer om ugen.
Der skal tages hensyn til at den studerende skal have tid til at følge evt. undervisning på universitetet samt udarbejde en praktikrapport og forberede sig til eksamen.
Ja, hvis der er indgået en kontrakt mellem virksomheden, den studerende og instituttet, er forløbet ECTS-givende og indgår som en del af den studerendes uddannelse.
Sådan får du en studerende i praktik
-
Udarbejd et 'praktikopslag': Fortæl kort om virksomheden, de konkrete projekter/opgaver og hvilke kompetencer du søger hos den studerende. Anfør gerne en ansøgningsfrist og en kontaktperson.
-
Del opslaget: Du kan dele opslaget ved at benytte KU Projekt & Job. Del gerne opslaget i april (for aftaler med start i september) eller oktober (for aftaler med start i februar). Du kan også sende dit opslag til instituttets studievejledning på mail nors-studievejl@hum.ku.dk. De kan sørge for at opslaget bliver delt på NorS' interne opslagsside. Del evt. også opslaget via andre relevante kanaler, fx via netværk eller sociale medier.
-
Lav en aftale med en studerende: Når du har fundet den rette studerende, skal I sammen aftale de nærmere rammer og indgå en kontrakt. Den studerende skal i samarbejde med virksomheden sikre at kontrakten lever op til kravene og de faglige mål i studieordningen og til rammerne for et projektorienteret forløb. Den ansvarlige vejleder skal herefter godkende kontrakten. Derefter kan forløbet begynde.
-
Supervision af den studerende: Under det projektorienterede forløb skal vejlederen i virksomheden sikre at den studerende får kvalificeret vejledning og feedback. Desuden skal den studerende indgå i dagligdagen og have adgang til normale fysiske rammer på en arbejdsplads såsom en computer, internetadgang, skrivebord og lignende.
Rammerne for et projektorienteret forløb
Her kan du læse mere om de rammer, der gælder for projektorienterede forløb mellem virksomheder og studerende.
Kontrakt
Forud for det projektorienteret forløb, skal der være indgået en kontrakt. Forløbet kan begynde, når virksomhed, studerende og instituttet har underskrevet kontrakten. Den studerende har adgang til kontrakten gennem sin uddannelses hjemmeside.
Arbejdsopgaver
Forløbet skal tage udgangspunkt i de arbejdsopgaver, som er fastlagt i kontrakten. Arbejdsopgaverne skal være afgrænsede projekter eller opgaver, hvor den studerende får afprøvet og udviklet nogle af sine akademiske kompetencer. Arbejdsopgaverne skal være af akademisk relevant karakter og afspejle de faglige mål for det projektorienterede forløb i den studerendes studieordning. Den studerende kan selv bidrage til kontraktens udformning med disse oplysninger. Arbejdsopgaver, som ikke kræver akademiske kompetencer som fx lettere kontorarbejde og praktisk arbejde, skal være meget begrænsede.
Supervisor i virksomheden
Virksomheden skal udpege en kontaktperson, som skal være den studerendes supervisor. Kontaktpersonen skal undervejs kunne hjælpe, guide og støtte den studerende i udførelse af opgaverne samt have blik for, at den studerende får det aftalte udbytte ud af forløbet. Supervisoren skal løbende evaluere den studerendes arbejde og give vedkommende feedback. Formen skal fremgå af kontrakten og kan tage form af sidemandsoplæring, følordning, sparring, instruktion, ugemøder etc.
Vejleder på universitetet
På Instituttet laver den studerende en aftale med en vejleder (underviser), som fungerer som eksaminator på den afsluttende prøve.
Tidsnormer
Forløbet skal overholde de timenormer, som er fastlagt af studienævnet. Medmindre andet aftales i kontrakten, skal timerne placeres inden for almindelig arbejdstid. Der skal tages hensyn til, at den studerende skal have tid til at følge evt. undervisning på universitetet, samt udarbejde en eksamensopgave
Udgifter
Virksomheden kan yde tilskud til dokumenterede udgifter tilknyttet forløbet som fx udgifter til transport, telefon eller husleje. Det er derudover muligt at give den studerende en påskønnelse på op til 3.000 kr. om måneden. Læs mere på ministeriets hjemmeside.