12. august 2019

Guðmundar saga B, udgivet af Stefán Karlsson, redigeret af Magnús Hauksson

I Serien Editiones Arnamagnæanæ. Series B, vol. 7

I andet bind af sagaerne om Guðmundr Arasonar (1161–1237), som var biskop i Hólar 1203–37, udgives sagaens B-redaktion (GB). Denne er for en stor del kompileret ud fra de samme kilder som Guðmundar saga A (Editiones Series B, vol. 6 (1983)), men den er derudover baseret på en række kilder, som GA ikke anvender. A- og B-redaktionerne blev skrevet i samme tidsrum, sandsynligvis i første del af 1300-tallet. I denne periode synes der at have været en bevægelse for at få anerkendt Gudmund den Godes hellighed. I GB er der tilføjet et forord og passager i en lærdere stil end sagaens øvrige tekst – et vidnesbyrd om et vist forsøg på at tillempe indholdet til levneds- (vitae) og passionsberetningers (passiones) form. GB’s placering i Guðmundar sagaernes udvikling er ikke ubetydelig: Den tredje Guðmundar saga, GC, er baseret på GB. Arngrímr Brandsson havde GC foran sig, da han skrev sin Guðmundar saga, GD, den yngste saga om Gudmund, som blev skrevet i 1300-tallet. Sammen med GB er der i håndskrifterne også overleveret mirakelberetninger. GB har ikke tidligere været udgivet i sin helhed.

Udgaven indeholder et grundigt resumé af indledningen på engelsk. (A detailed summary in English accompanies the introduction.)

Stefán Karlsson, filolog og tidligere direktør for Stofnun Árna Magnússonar i Island, er tekstens udgiver og forfatter til bindets grundige indledning om de håndskrifter, der indeholder Guðmundar saga B.

Se: https://www.mtp.dk/details.asp?eln=203858