Rikke Vang Christensen

Rikke Vang Christensen

Lektor

Jeg er lektor i børnelogopædi med en baggrund som ph.d. og cand.mag. i audiologopædi med fokus på børns sprogforstyrrelser (især DLD). Jeg er interesseret i (1) karakteristika ved sprogforstyrrelsers karakteristika (fx grammatiske træk, som er særligt svære for danske børn med sprogforstyrrelser); (2) identifikation af DLD (fx potentialet i en sprogbearbejdningsopgave som 'sætningsgentagelse') og (3) intervention (fx effekten af eksplicit intervention på sprogfærdighederne, især ordforråd og syntaks, hos skoleelever med DLD). Desuden er jeg optaget af sprogforstyrrelsernes følger for kommunikation, deltagelse i 'almindelige børneaktiviteter' og læring på længere sigt.  

Aktuel forskning

 • Jeg er en af de primære forskere i et stort projekt støttet af DFF, The making of stronger readers: The role of syntactic proficiency in understanding texts (2019-2024). I projektet undersøger vi, hvilken indflydelse sætningsforståelse (forståelse af syntaks) har på læseforståelsen hos skoleelever. Mere specifikt er min rolle i projektet at udvikle og afprøve en syntaksintervention til elever i 5. klasse og undersøge, om interventionen virker på elevernes sætningsforståelse, men også på deres læseforståelse. Læs mere om projektet her: https://nors.ku.dk/forskning/projekter/syntaksforstaaelsens-betydning-for-laeseforstaaelse/

Undervisnings- og vejledningsområder

Jeg underviser i børns sprogforstyrrelser, primært i faget 'Sprogforstyrrelser hos børn' (den audiologopædiske grunduddannelses 5. semester), men tilbyder også ind imellem audiologopædiske fordybelseskurser, fx 'Evidensbaseret børnelogopædi' og ’Pragmatiske sprogvanskeligheder’. Desuden underviser jeg i sprogtilegelse på kurset 'Fonetik, semantik og sprogtilegnelse' og i aspekter af kommunikationsforstyrrelser på kurset 'Psykologi, kommunikation og stammen' (begge på den audiologopædiske grunduddannelses 2. semester). 

Jeg tilbyder vejledning af audiologopædiske BA-projekter og specialer, men også fordybelsespraktikker og særligt studerede emner, når de har at gøre med børns sprogforstyrrelser. I forbindelse med vejledning af selvstændige studenteropgaver ser jeg det som min rolle som vejleder at opmuntre til, at den studerende løbende forholder sig kritisk, undersøgende og argumenterende til valg og fravalg. Kontakt mig gerne for at få tilsendt 'vejlederbrev' med yderligere information.  

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Remembering sentences is not all about memory: Convergent and discriminant validity of syntactic knowledge and its relationship with reading comprehension

  Poulsen, Mads, Nielsen, Jessie Leigh & Christensen, Rikke Vang, 2022, I: Journal of Child Language. 49, 2, s. 349-356

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Sprogudvikling hos børn med udviklingsmæssige sprogforstyrrelser

  Christensen, Rikke Vang, okt. 2021, Børns sprogtilegnelse: Sproglig udvikling hos danske børn i alderen 0-6 år . Kjærbæk, L. & Boeg Thomsen, D. (red.). Frederiksberg: Frydenlund Academic, s. 217-226 10 s.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

ID: 543577