Håndskriftsamling – Københavns Universitet

Forside > Samlinger > Håndskriftsamling

Den Arnamagnæanske håndskriftsamling

Hele samlingen består af omkring 3.000 håndskrifter, hvoraf 1.400 er i København.

Samlingen er opkaldt efter dens grundlægger, den islandske filolog og historiker Árni Magnússon (latiniseret Arnas Magnæus, på dansk Arne Magnusson). Kort inden sin død i 1730 testamenterede Árni sin samling af håndskrifter, trykte bøger samt sin formue til Københavns Universitet hvor han var professor i danske antikviteter.

Samlingen er nu delt op mellem Island og Danmark. Den blev i juli 2009 optaget på UNESCOs Memory of the World Register.

Link til Kristian Kålunds katalog over den Arnamagnæanske håndskriftsamling.

rask 98 bl.1Tillægssamlinger

Efter Árni Magnússons død er samlingen blevet udvidet med mindre tillægssamlinger.

De to vigtigste er den danske sproghistoriker Rasmus Rasks samling og den islandske jurist og folkeoplyser Magnús Stephensens samling. Blandt tillægssamlingerne er der en stor Accessoriasamling.

Diplom Diplomsamlingen

Ved siden af håndskriftsamlingen findes også diplomsamlingen bestående af diplomer og apografer (diplomafskrifter).

Samlingen indeholder 776 diplomer og 2.895 apografer fra Norge, Færøerne, Shetlandsøerne og Orkneyøerne (samlet under Norge), 1.571 diplomer og 1.372 afskrifter fra Danmark.

I 1999 modtog samlingen i København 213 diplomer fra herregården Ravnholt på Fyn (Ravnholtdiplomerne), hvoraf de ældste er fra begyndelsen af 1400-tallet.

Fotografier

I forbindelse med udleveringen blev alle håndskrifter, som skulle sendes til Island konserveret og fotograferet, også de håndskrifter, som stammede fra Det kongelige bibilioteks samlinger. Foruden disse, består billedsamlingen af fotografier af islandske håndskrifter i andre samlinger, f.eks. Kungliga biblioteket i Stockholm, Uppsala universitetsbibliotek, British Library og Landsbókasafn i Reykjavík. Billedsamlingen er nu digitaliseret og billederne stillet i et klimaarkiv.