Navne- og runeforskning

Navne udgør en vigtig kilde til det danske sprogs tidlige historie. Vi bruger først og fremmest navne om personer og steder, men navne kan også betegne fx dyr, skibe, kanoner og himmellegemer. Vi har hele tiden brug for at kunne identificere vores omgivelser sprogligt, og vi gør det ud fra såvel bevidste som ubevidste strategier. Således danner vi også hele tiden nye navne og bruger dem på nye måder, i takt med at vores omgivelser og omgangsformer ændrer sig. 

Forskningsområdet dækker primært danske og nordiske sted- og personnavne og runologi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forskergruppen Navne- og runeforskning

Forskningen foregår i regi af forskergruppen Navne- og runeforskning. Forskergruppen fungerer som sekretariat for Stednavneudvalget under Kulturministeriet. Derudover rådgiver og vejleder forskergruppen offentlige myndigheder og andre interesserede i spørgsmål vedrørende stednavne, personnavne og runer.

Forskergruppen udgiver skriftserierne Danmarks Stednavne og Navnestudier.

Samlinger

Navneforskning har omfattende og unikke samlinger af navne og kort. Stednavneoptegnelser og personnavneregistranter optager hovedparten af arkivpladsen sammen med kortsamlingen. Samlingerne suppleres og bearbejdes løbende, samtidig med, at arkivmateriale gøres tilgængeligt for offentligheden i form af trykte og digitale udgivelser.

  Forskere

  NavnTitelTelefonE-mail
  Dalberg, Vibeke MargretheLektor emeritus  E-mail
  Eggert, BirgitLektor +45 353-28563E-mail
  Fellows-Jensen, Gillian MyraLektor emeritus  E-mail
  Jakobsen, Johnny Grandjean GøgsigLektor +45 353-28722E-mail
  Kællerød, Lars-Jakob HardingVidenskabelig assistent +45 353-32318E-mail
  Nielsen, Michael LercheLektor +45 353-28566E-mail
  Olesen, Rikke SteenholtLektor +45 353-28564E-mail